Regering stimuleert productie en bedrijvigheid
30 Nov 2015, 16:44
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee. (Beeld: DNA)


De regering neemt diverse stimuleringsmaatregelen ter facilitering en bevordering van de productie en economische bedrijvigheid. Een Ondernemers Startfonds van SRD 10 miljoen zal worden ingesteld in januari. Vooral jonge ondernemers worden hiermee gestimuleerd. President Desi Bouterse hield vanmiddag De Nationale Assemblee negen maatregelen voor.

1."Instelling van een Ondernemers Startfonds in samenwerking met een financiële instelling. Dit fonds zal de noodzakelijke toegang tot kapitaal en technische assistentie voor met name startende ondernemers verruimen, evenals financiering van noodzakelijke doorstart van kleine en middelgrote bedrijven. Het fonds groot 10 miljoen SRD zal ultimo januari 2016 operationeel zijn. Het fonds zal een revolverend karakter hebben en de regelingen van rente, onderpand en aflossing zullen bijzonder soepel zijn (4-7%). Hierdoor wordt de periode overbrugd waarin met name startende ondernemers zonder onroerendgoed makkelijker aan werkkapitaal kunnen komen. In de komende weken wordt de laatste hand gelegd aan het institutioneel kader en zullen oproeping en selectie van bedrijven plaats vinden. Beoogd wordt om jong ondernemerschap te stimuleren terwijl ook innovatieve ondernemingen makkelijker aan bedrijfskapitaal zullen komen.
Door een technisch en financieel begeleidingstraject voor de begunstigde ondernemers wordt zo de faalkans verkleind en de efficiëntie verhoogd.

2. Het opzetten van Opkoopcentrales die vraag en aanbod bijeen kunnen brengen, zowel op lokale als op de internationale markt. De belemmering van productie op te kleine schaal, gebrek aan afzet, transport en verwerkingscapaciteit, zal door clustering van de productiecapaciteit en de output, worden gecombineerd om de afzet op grotere schaal mogelijk te maken en afzetmarkten te vinden. Bedrijven aan zowel de aanbod als de vraagzijde zullen worden uitgenodigd te participeren in dergelijke Opkoopcentrales. Reeds is van start gegaan met producenten van pinda’s.

3. Herzien van de vrijstelling van invoerrechten voor productiemiddelen. Hiermee wordt beoogd de productie van met name micro en middelgrote ondernemingen te stimuleren en zelfwerkzaamheid te bevorderen. Tevens wordt hiermee een verhoging van het technologisch niveau van de productie van goederen en diensten bevorderd.

4. Het onmiddellijk verbeteren van de scheepvaartmogelijkheden voor internationale handel door middel van het uitbaggeren van rivieren, te beginnen per januari 2016 met de Nickerie-rivier.

5. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voert thans ook een beleid uit waarbij er gestreefd wordt naar grotere participatie van vrouwen in vooral rurale gebieden. Behalve dat er door de vrouwen gezorgd kan worden voor een inkomen binnen het huishouden wordt er ook de nadruk gelet op de emancipatie en participatie van de vrouw. Vooral internationale organisaties zoals de VN, FAO, IICA ondersteunen de participatie van vrouwen in de agrarische sector.

6. Tijdens de gehouden ‘Caribbean Week of Agriculture (CWA)’ in oktober 2014 in Suriname, heeft Suriname een goede indruk gemaakt op de landen in onze regio wat het agrarisch gebeuren betreft. Suriname heeft bewezen een voorsprong te hebben in vergelijking met andere landen in de regio, in het bijzonder op het gebied van gezinslandbouw. Deze vorm van landbouw wordt goed gestimuleerd door LVV. Gezinslandbouw kan aangemerkt worden als te zijn micro agrobedrijven die de potentie hebben om uit te kunnen groeien naar succesvolle agro ondernemers. Een zeer belangrijk punt waarom deze vorm wordt gekoesterd is de eenheid en saamhorigheid binnen het gezin die hierbij ook gestimuleerd.

7. Al enkele jaren is het ministerie bezig om op enkele lagere scholen het schooltuinen projecten uit te voeren. De gedachte in deze is om de kinderen op spelenderwijze kennis te laten maken met de landbouw en hun al op jonge leeftijd te interesseren voor de agrarische sector. Dit project heeft meer een sociaal educatieve impact op de kinderen. De regering ziet het als een belangrijke taak om te investeren in jongeren, op een wijze dat betrokkenheid brengt met produceren in het algemeen en productie in de agrarische sector in het bijzonder.

8. Ontheffing van betaling van ontsluitingskosten voor ondernemers met projecten die beogen te investeren

9. Kwijtschelding van rente op oude schulden voor agrarische producenten, tenzij blijkt dat leningen oneigenlijk zijn aangewend, maakte de president een voorbehoud."

De sociale beschermings en productie stimulerende maatregelen zijn overwegend acute maatregelen met een overgangskarakter die genomen moeten worden, "vanwege de bijzondere omstandigheden waarin wij zijn komen te verkeren, om ons nu, in deze overgang naar beter, te ondersteunen. Structurele maatregelen om onze economie duurzaam om te vormen zijn in studie en voorbereiding tot implementatie en zullen in deze regeerperiode vanaf de komende begrotingsbehandeling, mede naar voren worden gebracht," benadrukte de president.
Advertenties