Obama ziet keerpunt in klimaattop
30 Nov 2015, 18:06
foto
President Barack Obama heeft de klimaattop vandaag in Parijs toegesproken.


De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de VN-klimaatconferentie in Parijs een 'keerpunt' zou kunnen zijn in de wereldwijde inspanningen om de toekomstige temperatuurstijgingen te beperken. Onderhandelaars van 195 landen zullen proberen om binnen twee weken een overeenkomst te bereiken. Die overeenkomst moet gericht zijn op vermindering van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot en beperking van de opwarming van de aarde tot 2°C.

Leiders uit 147 landen zullen de vergadering, bekend als COP 21, toespreken. President Obama heeft er bij de onderhandelaars op aangedrongen te komen met een zinvolle overeenkomst, omdat de 'volgende generatie toekijkt'. Hij vertelde de afgevaardigden vandaag bij het begin van de conferentie: “Klimaatverandering kan de contouren van deze eeuw meer dan enige andere uitdaging definiëren.”

Obama: “Ik kwam hier persoonlijk om te zeggen dat de Verenigde Staten het probleem niet alleen erkent, maar vastbesloten is om er iets aan te doen." Hij voegde eraan toe dat de afgelopen jaren heeft aangetoond dat de wereldwijde economie is gegroeid, terwijl de uitstoot stabiel is gebleven. Dat doet de oude argumenten van passiviteit “dat de economische groei en de bescherming van het milieu in conflict zijn” te niet.

De Russische president Vladimir Putin heeft de vergadering ook toegesproken. Tijdens de onderhandelingen over het voorgaande Protocol van Kyoto, was Rusland de laatste geïndustrialiseerde natie om de mondiale overeenkomst te ratificeren, waardoor deze overeenkomst in 2001in werking kon treden.

In navolging van president Obama, zei Putin: “We hebben aangetoond dat we kunnen zorgen voor economische ontwikkeling en de zorg voor het milieu op hetzelfde moment.” In een diplomatiek spel op semantiek, waarschijnlijk om de uiteenlopende standpunten tussen de geïndustrialiseerde en opkomende economieën, merkte de Chinese president Xi Jinping op dat hij de Parijse klimaatgesprekken niet als een keerpunt noch als een eindstreep ziet, maar als een nieuw uitgangspunt markeert.”

Hij zei dat de klimaatverandering verder ging dan de nationale grenzen en dat het “een gezamenlijke missie is voor de gehele mensheid.” Vervolgens herhaalde hij China's belofte om te beginnen met het verminderen van de uitstoot vanaf een punt in 2030.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March