Suriname kan meer putten uit relatie India
01 Dec 2015, 15:23
foto
Indiase ambassadeur Subashini Murugesan. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname kan meer putten uit de relatie met India. “Er is veel potentie om samen te werken. Hoe dan ook, wij zijn beide ontwikkelingslanden,” zegt vertrekkende Indiase ambassadeur Subashini Murugesan aan Starnieuws. “Dit kan door in beide landen meer bewustzijn te creëren over elkaar.”

Onder de Zuid-Zuid samenwerking is het nodig dat wij elkaar helpen, vindt de diplomaat. Natuurlijke hulpbronnen raken een dag op. Elk land zou daarom op een milieuvriendelijke manier zijn economie moeten diversifiëren. “Om te overleven hebben wij allemaal voedsel nodig en landbouw is de ruggengraat van elk land.” Na de voedselschaarste in de jaren ’70 en voedselimporten, is India zelfvoorzienend geworden. Het land doet al jaren overwegend aan de kleine landbouw. “Wij zijn door die groene revolutie gegaan en voeden onze eigen 1,2 miljard inwoners. Wij hebben de kennis en ervaring in huis en delen die graag met Suriname.”

Zij ziet daarom de eerste ontmoeting van de gezamenlijke werkgroep voor landbouwexperts in juli 2014 als een hoogtepunt, in de afgelopen twee jaar. Dit, 11 jaar nadat Suriname en India in 2003 een intentieverklaring tekenden. “Hopelijk start de uitvoering van dit project in 2016.” Als tweede noemt zij de 5e gezamenlijke commissievergadering begin dit jaar, die na een gap van 7 jaar weer is gehouden. India heeft Suriname een kredietlijn van US$ 50 miljoen aangeboden. “Er zijn al projectvoorstellen binnen tot US$ 28 miljoen, zoals de teelt van aloë vera en ananas, waterpompen voor Wageningen en uitbreiding van de Melkcentrale.”

Geneesmiddelen tegen lage kosten
Naast landbouw expertise, kan India het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) ondersteunen. In april 2015 was een Indiaas geneesmiddelen expert team in Paramaribo. De intentieverklaring tussen beide landen is gepland voor 2016. De Indiërs kunnen dan assisteren bij de BGVS-uitbreidingsplannen. En BGVS kan basis medicijnen tegen 1/6 van de prijs in India kopen. “Suriname kan hiermee de importrekening direct verminderen.”

De ambassadeur wijst erop dat India patent heeft op het produceren van merkloze geneesmiddelen. Deze zijn bij alle internationale gezondheidsorganisaties geregistreerd. Voor India is het een industrie van US$ 40 miljard met exporten naar Europa, Afrika en Latijns-Amerika. “Deze medicijnen, zoals HIV/aids remmers zijn betaalbaarder voor het volk.” Suriname kan het BGVS-uitbreidingsproject ook indienen onder de kredietlijn.

Indiase investeringen

De ambassadeur had graag het palmolieproject van de Indiase investeerder 3F NV van de grond zien komen. “Jammer genoeg heb ik niet veel kunnen bereiken tijdens mijn ambtsperiode hier. Hopelijk lukt het mijn opvolger.” Het bedrijf is vanaf 2008 bezig en heeft zich conform de handelsregels in Suriname geregistreerd. Het memorandum of understanding (MoU) met Suriname is in oktober 2012 getekend. Tijdens de 5e gezamenlijke commissievergadering in 2015, is het onderwerp even ter sprake gekomen. Suriname heeft weer een intentieverklaring aangeboden. “Maar 3F kijkt uit naar de toewijzing van het stuk land op naam van het bedrijf, door de Surinaamse regering en het parlement. Dit is nodig om de investeringsgelden van US$ 200 miljoen te lenen bij de bank.” Het palmolie project zou 4.000 arbeidsplaatsen creëren. “Als 3F succesvol is, opent het deuren voor meer Indiase investeerders in Suriname, vooral in de landbouwsector.”

India heeft eind 2014 een concept MoU aan Suriname geboden over de schenking van een IT-centrum. Dit aanbod staat vanaf 2008 open en is recentelijk met minister Badrising van Buitenlandse Zaken besproken. “Wij wachten de Surinaamse reactie af.” De ambassadeur blikt trots terug over de Indiase schenkingen van computers aan het NATIN voor US$ 169.000 en de renovatie van het mortuarium van het 's Lands Hospitaal voor US$ 312.000.

Suriname heeft eerdere Indiase kredietverstrekkingen van US$ 57 miljoen gebruikt voor onder andere de aanleg en bouw van de 161 kV transmissie - en het onderstation, pompgemalen, aanschaf brandweervoertuigen en drie Chetak helikopters. De kredieten worden tegen zachte leningspercentages voor een periode van vijftien jaar aangeboden. Als voorwaarde stelt India dat een Indiaas bedrijf het project uitvoert, dat voorgefinancierd wordt door de Export-Import Bank of India.

Murugesan - vanaf 2013 in Paramaribo- is intussen gepensioneerd en vertrekt van de week uit Suriname. Haar opvolger Satendar Kumar, nu nog consul-generaal in Zanzibar, wordt in december in Paramaribo verwacht. Hij heeft eerder gediend in onder andere Pakistan, Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April