Evita Issa: ‘Verliefd op Bharata Natyam’
30 Nov 2015, 12:33
foto
Hoofdrolspeler Evita Issa als Krishna tijdens dansdrama voorstelling Krishna Leela van Dansschool Madhoerie. Na het levensverhaal, toonde de dansers van Dance Company Madhoerie hun kunnen. (Foto: Ranu Abhelakh)


De ondeugende, hartendief, knap uitziende, stoere Krishna was een uur lang middelpunt van alle aandacht. Alle ogen in Theater Thalia waren op hem gericht. Het ging niet direct om zijn levensverhaal, de Krishna Leela, maar de imponerende vertolking hiervan door vrouwspersonen!

“Wij hebben geen jongens op dansles, dus zijn alle meisjes ingezet”, vertelt dansguru Madoerie Jagmohan. Haar Dansschool Madhoerie heeft zaterdagavond de kleurrijke dansdrama-voorstelling: Krishna Leela opgevoerd. De kleine Karishma Lutchman vertolkte de stoute Krishna, de makhan chor die met vriendjes roomboter stal, terwijl Samyra Hindori de jeugdige plagende Krishna op de fluit mocht uitbeelden. Het tijdsverloop in het levensverhaal en scenes, werd afwisselend ingevuld door de leerlingen met dans en spel. Evita Issa als charmante stoere Krishna slaagde in seconden om met haar expressie, hoge dans sprongen en dynamiek, de harten van het publiek te stelen. “Het was een hele grote eer voor mij om Krishna uit te beelden”, vertelt de hoofdrolspeelster. De grootste uitdaging was om het mannelijke karakter uit te beelden. “Hoe kijk je stoer, hoe sta je, welke emotie komt mannelijk over”, somt ze op.

Issa, in het dagelijks leven ondernemer, danst vanaf haar 14e, met een onderbreking van 8 jaar de Zuid-Indiase dansstijl Bharata Natyam. De historie achter deze oeroude Zuid-Indiase tempeldans spreekt haar aan. “Het is na eeuwen nog steeds behouden enkel alleen door de guru-shishya parampara (leraar-leerling kennisoverdracht).” Dansen is geen hobby, maar haar passie en ze heeft dan ook een dans studie achter de rug. “Van alle dansstijlen die ik heb gedanst ben ik verliefd geraakt op Bharata Natyam”. De keus voor Issa als hoofdroldanser komt door haar expressie, danstechniek en ondeugendheid, vertelt Jagmohan. “Expressie tonen, is moeilijker dan een technisch stuk dansen. Evita beheerst beide.” Als ik de leerlingen een danspas toon, doen zij mij na. Maar als ik zeg ‘kijk boos’, dan lukt het één uit de tien, schetst de guru. “Niet een ieder durft nog om zichzelf te laten gaan.” Issa geeft toe dat naast de strakke begeleiding van Jagmohan, voor haar rol, ze ook Indiase films zoals Lagaan en Krishna tv episodes heeft geraadpleegd.

Bharata Natyam niet-etnisch
Bharata Natyam is als tempeldienst doorgebroken naar alle lage van de bevolking in India, bij man en vrouw en wordt wereldwijd beoefend. Hoewel deze dansstijl gekoppeld is aan het Hindoeïsme, is het uitdragen ervan niet-etnisch gebonden. “Ik zou eenieder willen aanraden van kom en probeer”, zegt Issa. “Ik ben op zo een open en respectvolle manier ontvangen als niet-Hindoestaan en RK-gelovige.”

Jagmahon benadrukt dat Bharata Natyam een Zuid-Indiase dans is en altijd zo zal blijven. Als grondlegger van deze dansvorm in Suriname is zij niet ergens blijven steken in het lesgeven, maar speelt zij hiermee door fusies met andere dansstijlen. “Het is uitdagend om vernieuwend bezig te zijn, zonder aan de dansvorm te komen. De wereld gaat vooruit en op elke gebied wordt gefuseerd. Iedereen speelt met de elementen.” Fusies bestaan niet alleen tussen dans- en muziekstijlen, maar ook in de kostuums, zoals body painting.

Eigen muziek
De Krishna Leela, was niet alleen een leerlingenvoorstelling, zodat ouders hun vorderingen konden zien. Jagmohan vindt dat er veel meer viel te leren. Het is niet alleen een mythologisch verhaal of stukje geschiedenis. “Wereldwijd vertellen pundits tijdens hun tempeldiensten over de Hindoe God Krishna. Wij hebben nu ditzelfde verhaal in dans en drama gevisualiseerd.” Synchroon op de zangstukken hebben de leerlingen de vertelling uitgebeeld. Een combinatie tussen mime, expressie en klassieke danspassen. De muziek met zang heeft Jagmohan speciaal laten componeren en de rechten ervoor betaald. Zaterdag was pas de tweede keer dat zij deze met het publiek heeft gedeeld. De choreografie heeft zij samen met guru Bhanumatie uit Banglore gedaan.

Het podiumprogramma is na de pauze vervolgd met verschillende dansnummers, met Bharata Natyam als basis. Zo toonde Kiran Rampersad in een solo minutenlang de fijne technische danskneepjes. Terwijl Dance Company Madhoerie op Aigiri Nandini de speelse fusie tussen puur klassiek en modern Jazz dansten. Jagmohan heeft door de jaren heen 15 personen in Suriname laten afdansen, waarvan 6 lokaal en 3 in Nederland een eigen dansschool zijn begonnen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March