RvM behandelt 16 bevestigingsplicht ILO-conventies
30 Nov 2015, 02:43
foto


Opeenvolgende regeringen van Suriname hebben sinds 2002 hun bevestigingsplicht verzaakt tegenover de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De bevestigingsplicht houdt in dat de regering binnen anderhalf jaar de leiding van de ILO schriftelijk moet laten weten dat ze kennis draagt over nieuwe normatieve instrumenten zoals: conventies, aanbevelingen, resoluties, en protocollen die door de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie (ILC) worden aangenomen. Intussen heeft Suriname een achterstand op zestien ILO-instrumenten opgebouwd. Omdat deze achterstand de waardigheid van Suriname op internationale arbeidsfora ondermijnt, heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid met de meeste spoed deze 16 instrumenten voorgehouden aan de Raad van Ministers (RvM). Dit zegt de Voorlichting van het ministerie van Arbeid.

De 16 ILO-instrumenten zijn opgenomen op de agenda van de RvM voor maandag. Naar het zich laat aanzien zal de RvM de instrumenten goedkeuren. Hierna zal ook goedkeuring van de president en van De Nationale Assemblee nodig zijn voor de volledige plichtsvervulling tegenover de ILO.

Dat Suriname sinds 2002 niet heeft voldaan aan de bevestigingsplicht, komt omdat er kennelijk geen animo was bij opeenvolgende regeringen om de ILO-instrumenten in behandeling te nemen. Uit de administratie van het ministerie van Arbeid blijkt wel dat enkele van de toenmalige ministers geprobeerd hebben de instrumenten goedgekeurd te krijgen van de RvM, echter zonder succes. De bevestigingsplicht is eigenlijk een simpele administratieve formaliteit waaraan een lid land van de ILO dient te voldoen, nadat een nieuwe of aangepaste conventie of aanbeveling wordt gelanceerd. Het komt erop neer dat slechts moet worden aangegeven dat de regering en het parlement kennis dragen over de nieuwe instrumenten. Het plegen van deze administratieve handeling verplicht Suriname niet om over te gaan tot ratificatie of tot het toetreden van verdragen. Door dit jarenlange onnodig plichtsverzuim tegenover de ILO, werden Surinaamse tripartiete delegaties die aanwezig waren op de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferenties ter verantwoording geroepen en op de plicht van Suriname gewezen. Het streven van de huidige regering is dat Suriname zich weer als een plichtsgetrouw land kan presenteren op komende Internationale Arbeidsfora.

De ILO-instrumenten die door de RvM in behandeling worden genomen zijn:
1. Protocol to the Occupational Safety and Health Convention;
2. Promotion of cooperatives recommendation;
3. List of occupational diseases recommendation;
4. Seafarer’s identity documents convention;
5. Human resources development recommendation;
6. Maritime labour convention;
7. Promotional framework for occupational safety and health convention;
8. Promotional framework for occupational safety and health recommendation;
9. Employment relationships recommendation;
10. Work in fishing convention;
11. Work in fishing recommendation;
12. Hiv and Aids recommendation;
13. Domestic workers convention;
14. Domestic workers recommendation;
15. Social protection floors recommendation;
16. Forced labour recommendation.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March