Venezuela bekritiseert VS en oppositie
28 Nov 2015, 15:17
foto
Lilian Tintori, de vrouw van de gevangen gezette oppositieleider Leopoldo Lopez, spreekt tijdens een persconferentie in Caracas. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering heeft de Verenigde Staten van Amerika bekritiseerd voor het koppelen van de moord op een oppositieleider aan de komende parlementsverkiezingen. Zij heeft ook aangegeven dat zij een oppositieleider zal aanklagen die de regerende Socialistische Partij heeft beschuldigd voor de aanslag.

De moord op Luis Diaz, een oppositieleider van de Democratische Actie Partij (DAP) heeft de afgelopen dagen voor veel commotie gezorgd. Diaz is woensdag tijdens een campagne in het centrum van de provincie Guarico vanuit een auto neergeschoten. De moord komt enkele dagen voordat Venezuela zich opmaakt voor nieuwe verkiezingen. De Socialistische partij van president Nicoloas Maduro riskeert dat zij de verkiezingen voor het eerst in 16 jaar zal verliezen.

In de emotionele nasleep hebben DAP-voorzitter Henry Ramos en Lilian Tintori, de vrouw van de gevangen oppositieleider Leopoldo Lopez, de regerende partij beschuldigd voor de aanslag. Tintori was getuige van de schietpartij. Ze stond met Diaz op het podium toen hij werd doodgeschoten.

President Nicolas Maduro zegt dat het eerste onderzoek heeft uitgewezen op een benderuzie. Functionarissen hebben de oppositie ervan beschuldigd de moord op Diaz te gebruiken om de socialisten in diskrediet te brengen. De verkiezingen in Venezuela zijn uitgeschreven voor 6 december.

“Proberen om een moord tussen criminele bendes te koppelen met het verkiezingsproces in Venezuela toont wanhoop en kwade trouw,” antwoordde minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, op een Amerikaanse verklaring die de relatie heeft gelegd tussen de moord en agressie tegen oppositiekandidaten.
DAP is onderdeel van een coalitie van oppositiepartijen die volgens peilingen een sterke kans heeft om de verkiezingen te winnen, wat een zware klap zal zijn voor de "Chavismo" beweging - vernoemd naar wijlen voormalige leider Hugo Chavez.

Internationale bezorgdheid
Oppositieleiders zijn al enkele weken het mikpunt van vijandigheid door hun tegenstanders. Er zijn een aantal incidenten geweest waar er in de lucht is geschoten tijdens campagne-marsen. Maar het hoofd van de verkiezingscampagne van de regering, Jorge Rodriguez, zegt dat Diaz deel uitmaakte van een bende die zich bezighoudt met aan afpersing, moord en ontvoering. Hij heeft de naam van een vermeende rivaal als vermoedelijke moordenaar genoemd. Rodriguez stelt dat hij een rechtszaak zal beginnen tegen de DAP-leider Ramos voor smaad van de Socialistische Partij.

De internationale gemeenschap heeft de moord wijdverspreid veroordeeld. De Verenigde Naties heeft er bij Venezuela op aangedrongen om te zorgen voor betere bescherming voor de politieke tegenstanders en verdedigers van de mensenrechten. Ook Brazilië heeft met verbijstering gereageerd op de moord. “De Braziliaanse regering hoopt dat de Venezolaanse regering zal optreden bij alle handelingen van geweld of intimidatie zich kunnen voordoen en die de geloofwaardigheid van het verkiezingsproces en de legitimiteit van de uitslag in gevaar brengen,” schrijft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Advertenties