Brazilië gaat mijnbedrijf Samarco aanklagen
28 Nov 2015, 10:16
foto
De modderstroom heeft gebouwen in het dorp in Bento Rodrigues verwoest. Daar is ook een school bij. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse regering zegt dat zij het mijnbouwbedrijf Samarco voor US$ 5,2miljard gaat aanklagen voor de milieuschade die het afvalwater van de ijzerertsmijn heeft aangericht. Eerder deze maand brak een dam in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais waarbij het afvalwater van de mijn een dorp heeft verwoest en het drinkwater over een groot gebied heeft vervuild. Bij de ramp zijn minstens 13 mensen omgekomen.

Minister van Milieu, Izabella Teixeira, zegt dat ze het geld nodig heeft om het milieu te herstellen en om de slachtoffers te compenseren. "Alleen op het vlak van milieu is de impact enorm,” heeft ze tegen verslaggevers in de hoofdstad Brasilia gezegd. "Het is geen natuurramp, het is een ramp ingegeven door economische activiteit, maar dan met een omvang gelijkwaardig aan die rampen die door de krachten van de natuur worden veroorzaakt."

Ze stelt dat ongeveer 500 kilometer van de Rio Doce - één van de belangrijkste rivieren van Brazilië – in delen moet worden gebaggerd, vegetatie moet worden herbeplant en zoetwaterbronnen moeten worden opgeschoond. Samarco is in handen van de mijnbouw reuzen Vale van Brazilië, en het Anglo-Australisch bedrijf BHP Billiton.

De Verenigde Naties heeft donderdag gezegd dat de dambreuk een vloed van “giftige modder” had ontketend. Mijnbouwgigant BHP ontkende dat in een verklaring. Volgens BHP is het water in de dam een bijproduct van ijzerertsextract dat geen enkele bedreiging voor de mens vormt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April