Sandew Hira: 8 december 1982 staat niet op zichzelf
28 Nov 2015, 00:48
foto
Sandew Hira tijdens een persconferentie in het Lalla Rookhgebouw vrijdag. (Foto: René Gompers)


8 december 1982 is een keerpunt in de geschiedenis en staat niet op zichzelf, stelt Sandew Hira. De Binnenlandse Oorlog en de verschillende tegencoups zijn onlosmakelijk verbonden aan die dag. “Als je doet voorkomen alsof ‘8 december’ uit de lucht is komen vallen en je wil niet begrijpen hoe het zover is kunnen komen, strooi je zand in de ogen van mensen,” meent Hira. “Iedereen die een klein beetje begrip heeft van hoe sociale processen lopen, weet dat je moet kijken naar oorzaak en gevolg. Ik wil weten wat geleid heeft tot ‘8 december’ en wat er gebeurd is daarna.” Sandew Hira, pseudoniem van Dew Baboeram, is nabestaande van 8 december. Zijn broer is een van de vijftien personen die zijn vermoord.

Hira gaat dit het weekend ‘face to face’ met president Desi Bouterse, hoofdverdachte in de decembermoorden, in gesprek over geweld gebruikt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hira verwacht eerlijke antwoorden van Bouterse. De antwoorden van Bouterse kunnen getoetst worden aan de hand van onder andere getuigenissen van nabestaanden, militairen en rapporten, geeft Hira aan. Het interview met Bouterse zal beschikbaar zijn voor iedereen die er interesse in heeft.

“De Binnenlandse Oorlog, de Rambocus- en de Ormskerkcoup en al de andere dingen die daarvoor zijn geweest, kun je niet scheiden van 8 december,” is het antwoord van Hira tijdens een persconferentie vrijdag in het Lalla Rookhgebouw. “8 december is een keerpunt in de geschiedenis. Maar daarvoor en daarna onbesproken laten betekent dat je niet op een oprechte manier bezig bent om begrip te krijgen van wat is gebeurd. Dat is de kern van wat ik wil weten, ik wil begrijpen waarom we zijn waar we zijn, waarom is voorgekomen wat is voorgekomen.”

Hira benadrukt nog eens dat de problemen van politiek geweld niet altijd met juridische middelen opgelost kunnen worden. “De praktijk van Suriname heeft geleerd dat het de afgelopen 35 jaar niet is gebeurd. Want toen het Front aan de macht was met veertig plus zetels en het had kunnen doen, is dit niet gebeurd. Er is geen enkel reden om te denken dat het nu na al die 35 jaren plotseling gaat gebeuren. Het is niet gelukt om politieke redenen. Waarom moet ik dit nog 35 jaar gaan doen? Laten we gaan kijken of er een andere manier is om dit probleem op te lossen.”

René Gompers
Advertenties