AFD biedt Suriname financiering tot 90 miljoen Euro aan
28 Nov 2015, 02:44
foto
AFD-directeur Régis Marodon voor Latijns-Amerika en de Caribische regio (links) en Frankrijk ambassadeur Michel Prom krijgen uitleg van AZP-chemicus John Codrington (r ). (Foto: Johan de Randamie)


Agence Française de Développement (AFD) biedt Suriname de komende vijf jaren financieringsmogelijkheden tussen de 60 en 90 miljoen Euro aan. Dit zegt AFD-directeur Régis Marodon voor Latijns-Amerika en de Caribische regio aan De West en Starnieuws. “De Surinaamse regering heeft wat ideeën, waarover er is gediscussieerd. Deze moeten nader worden geïdentificeerd en uitgewerkt, alvorens ze voor financiering in aanmerking komen.”

Marodon heeft vrijdag samen met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zijn handtekening geplaatst onder een Memorandum of Understanding. AFD ziet graag 4 tot 5 projectvoorstellen tegemoet tussen de 10 tot 20 miljoen Euro. “De regeringsprioriteiten voor het land, hoeven zich niet te beperken tot projecten voor het district Marowijne of langs de grenslijn”, benadrukt hij. Zolang deze een duurzaam karakter, grote impact hebben en contribueren aan een betere ontwikkeling en kwaliteit van mensen en milieu. Uiteraard speelt de grensrelatie Suriname-Frans Guyana ook een belangrijke rol in de toekenning van leningen.

Marodon heeft een pot van 1 miljard Euro beschikbaar voor landen die vallen onder zijn departement. Hij geeft aan dat de hoogte van de AFD-leningen geen limieten kennen. Het financieringsbod aan Suriname, is in overeenstemming met de leningscapaciteit en terugbetalingsmogelijkheden. “Suriname heeft een kleinere economie en bevolking, vergeleken met landen in de regio.”

AFD-financieringen
Marodon is samen met twee vertegenwoordigers van AFD Santo Domingo voor een tweedaags oriëntatiebezoek in Suriname. Evenals Yves Maipel, AFD-vertegenwoordiger Paramaribo, blikt hij heel tevreden terug op de samenwerking met Suriname. “Wij zijn al geruime tijd een financiële partner van Suriname, hebben een eigen kantoor hier en gaan nu voor de volgende fase”, zegt Maipal. AFD-projecten zijn volgens Marodon altijd openbaar.

Het land dat de lening aangaat, moet zelf een openbare tender houden voor de uitvoering. AFD verschilt hiermee met internationale financiële instellingen en landen die kredieten aanbieden, met de kanttekening dat hun experts en nationale bedrijven de projecten uitvoeren. Het Frans ontwikkelingsagentschap heeft in 2002 al aan Suriname geleend en met een kleine onderbreking weer in 2008, zoals 25 miljoen Euro cofinanciering voor de rehabilitatie van de weg Meerzorg – Albina.

Overhandiging AZP
Marodon heeft eerder op de dag ook medische equipement voor onder andere het laboratorium overhandigd aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De waarde hiervan is ongeveer 3 miljoen Euro en is deel van het AFD gezondheid financieringsprogramma van 15 miljoen Euro. Suriname is deze lening in 2009 aangegaan, voor onder meer de bouw van het Albina Hospitaal, renovaties bij het Militair Hospitaal, klinieken en aankoop van medisch apparatuur voor AZP, Diakonessenhuis en het Albina Hospitaal.

AFD biedt wereldwijd financieringsmogelijkheden en donaties aan landen en organisaties aan. “Wij krijgen onze gelden vanuit onze eigen bank, internationale beleggingen en bonds, eigen leningen en financiën van de Franse regering”, geeft Marodon aan. President Desi Bouterse kondigde vorige maand, in zijn oktober rede aan dat AFD ‘een actie-programma’ met Suriname wil uitwerken. Eerder dit jaar heeft Suriname 12,5 miljoen Euro geleend bij dit Frans ontwikkelingsagentschap. De Surinaamse Waterleiding Maatschappij heeft deze staatslening als volledige ‘grant’ gekregen voor de uitbreiding van het station Van Hattemweg, nieuw waterstation te Moengo en het opzetten van het Scada systeem.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April