Kustwacht pakt Braziliaanse boot met sigaretten
28 Nov 2015, 00:00
foto
De Surinaamse Kustwacht heeft vorige week een Braziliaanse schoener met aan boord 1.200 kartonnen sigaretten en zes tanks diesel, binnengebracht.(Foto: Louis Alfasie)


De Kustwacht Autoriteit Suriname heeft een week geleden een Braziliaanse schoener met zes Brazilianen binnengebracht. “Aan boord waren ongeveer 1.200 kartonnen met sigaretten en op het dek waren zes grote tanks gevuld met diesel,” zegt Kustwacht- directeur kolonel Jerry Slijngaard aan De West en Starnieuws. Tijdens een patrouille viel het de kustwacht op dat het vaartuig geen Surinaamse vlag had gehesen, zoals internationaal verplicht is. “Wij bestempelden dit als verdacht en reden genoeg voor een controle.”

Het vaartuig lag voor anker op 5 mijlen buiten de kust en 20 mijlen weg van het lichtschip. Dus ruim binnen de Surinaamse territoriale wateren, legt Slijngard uit. “Als je een schip ziet met diesel op het dek, lijkt het mij smokkelwaar. Normaliter horen tanks onder in het ruim.” Elke tank kan 2.000 liter bevatten, maar hij weet niet zeker of alle zes tanks waren gevuld. De zes Brazilianen hadden allen gloednieuwe Braziliaanse paspoorten bij zich, die recentelijk zijn uitgegeven. “Wij vonden het nog vreemder dat zij in het paspoort een visum voor Suriname hadden, die door de Braziliaanse ambassade in Paramaribo is uitgegeven.” Wat de zaak nog spannender maakte is, dat het visum is uitgegeven op dezelfde dag van afgifte van het paspoort.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de schoener binnengebracht. De douane recherche en afdeling fraude van de politie, zijn meteen gebeld door de Kustwacht. “Volgens de douane recherche waren alle papieren van de lading in orde.” Uit bronnen bij de politie en douane begrijpt Slijngard dat het om een merk sigaretten gaat, dat in het binnenland zeer gewild en gezocht is. Over de diesel die aan boord was, zegt de kustwacht-directeur dat de Brazilianen bonnen bij zich hadden. “Tien dagen voor dat wij ze aantroffen, hadden ze bij Sol Suriname getankt. Het vermoeden bestaat dat zij dus vanuit Suriname opereren.”

Volgens de kolonel kunnen de Braziliaanse schoeners tot de platte brug binnenvaren. Hij ziet graag dat alle boten die de Surinaamse wateren binnenkomen, een meldingsplicht hebben. “Of ze moeten verplicht een tracking device bij zich hebben. Deze controle willen wij in de toekomst gaan vervullen.” Conform de visum afschaffingsovereenkomst tussen Suriname en Brazilië, hebben burgers geen visa nodig om elkaars land te bezoeken. De Braziliaanse ambassade heeft nog niet gereageerd op vragen van de pers. De politie onderzoekt de zaak verder en het vaartuig is aan de ketting gelegd bij de SMS-pier. Het is nog onduidelijk of er een link bestaat tussen de schoener en de aanhouding van een douane ambtenaar en beveiliger vorige week, in de zaak van een gestolen 40 ft container met sigaretten vanuit de haven.

Braziliaanse autoriteiten nemen op regelmatige basis grote partijen uit Suriname gesmokkelde sigaretten in beslag. De federale politie heeft tijdens invallen in de steden Parnaíba, Granja en Fortaleza, smokkelsigaretten ter waarde van miljoenen, in beslag genomen. Er waren toen ook tientallen Surinamers en Brazilianen aangehouden.
Advertenties