Interview Sandew Hira met Bouterse dit weekend
27 Nov 2015, 10:18
foto
Sandew Hira vlak voor zijn persconferentie vandaag. (Foto: René Gompers)


Sandew Hira zal president Desi Bouterse zaterdag en zondag interviewen over processen van geweld die in de jaren tachtig hebben plaatsgevonden. Hij vertrekt vanmiddag naar Brokobaka, het buitenverblijf van Bouterse, die zaterdag in Brokopondo aankomt. Het vertrekpunt van het gesprek is de briefwisselingen tussen Hira en Bouterse. De historische tijdlijn vanaf 1979 tot en met nu, zal worden gevolgd, tijdens het interview met de focus op de processen van geweld.

"We zullen zijn versie van de gebeurtenissen vastleggen en de analyse proberen te maken van achtergronden en ontwikkelingen van deze gebeurtenissen. Tot slot zullen we ook een gesprek voeren over de beleidsconclusies die getrokken zouden kunnen worden uit dit proces. Maandagochtend breng ik het materiaal naar het Nationaal Archief waar een team klaar staat voor de verwerking. In mijn column voor Starnieuws zal ik mijn eerste indrukken geven. Op 8 december zal ik bij de overhandiging tijdens een persconferentie dieper ingaan op het gesprek omdat dan ook de volledig uitgeschreven tekst beschikbaar zal zijn," heeft Hira op een zojuist gehouden persconferentie meegedeeld.

Hira stelt dat de omstandigheden waaronder het project is gestart, zijn veranderd. "De huidige economische problemen vergen begrijpelijkerwijs veel aandacht. Ik heb begrip voor de gevoelens van frustratie die deze problemen met zich meebrengen. Ik heb me daarom afgevraagd of we onder deze omstandigheden moeten doorgaan met de getuigenis omdat de president en het volk met andere prioriteiten zitten.
Maar ik ben bang dat er nooit een goede tijd is voor zoiets als de getuigenis en de verwerking van de problemen uit het verleden. Ik heb daarom besloten om de president niet voor te stellen om de zaak uit te stellen. Ik heb er wel begrip voor dat zijn aandacht voor de dringende problemen groter zal zijn. De getuigenis gaat dus gewoon door."

Op 8 december zal de eerste fase van het onderzoek worden afgerond. Deze zal op die dag worden aangeboden aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Daarna zal er een persconferentie worden gehouden over de getuigenis en de vervolgstappen. Na de persconferentie zal de tekst als een PDF-file gratis downloadbaar gesteld worden. De STVS zal het materiaal klaarmaken voor een serie uitzendingen. De getuigenis wordt opgenomen door drie camera’s.

"We gaan een oproep doen aan iedereen om de getuigenis van Bouterse te bekritiseren of te ondersteunen met hun eigen informatie. Mensen die met hun verhaal president Bouterse willen tegenspreken of bevestigen, stellen we in de gelegenheid om dat verhaal te vertellen en te laten opnemen in het eindrapport.
Na 8 december gaat het onderzoek in volle omvang door. We hopen eind december te starten met de interviews van mensen die betrokken zijn geweest bij processen van geweld. Er zijn al enkele interviews afgenomen. Daarnaast zullen onze medewerkers doorgaan met het verwerken van de archieven en andere schriftelijke bronnen in onze historische database.
Ons streven is om volgend jaar 8 december het tweede en laatste deel van het rapport te presenteren," deelt Hira mee.

U kunt de tekst van de persconferentie zoals uitgesproken, hier downloaden.
pdf-icon.gif Tekst_persconferentie_27_november.pdf                
Advertenties