Cambiohouders: Werk niet mee aan valuta-gekte
24 Nov 2015, 16:27
foto


De Vereniging van Cambiohouders heeft een onderhoud gehad met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de devaluatie. De koers wordt kunstmatig omhooggestuwd, zegt de voorzitter van de cambiohouders, Remy Bhailal. Er wordt weer een beroep gedaan op de burgers én het bedrijfsleven om niet mee te werken aan de valuta-gekte. De speculatie en de valuta-gekte zal spoedig eindigen, stellen de cambiohouders.


In een verklaring zegt Bhailal dat op zondagavond 22 november het bestuur van de Vereniging van Cambiohouders uitgenodigd door Hoefdraad voor een spoedonderhoud. Dit onderhoud had een tweeledig karakter; de minister had de behoefte de cambiohouders te informeren over de motieven achter de noodzakelijke devaluatie en om een actueel beeld te verkrijgen van de wisselkoersbewegingen na de devaluatie.

Na breder te zijn geïnformeerd door de minister over de achtergronden welke hebben geleid tot de noodzakelijke devaluatie, heeft de cambiovereniging de minister diepgaand geïnformeerd over haar kijk op de absurde wisselkoersbewegingen.

Plotselinge druk
Direct na de verrassende devaluatie was er op de donderdag van 19 november een korte rust op markt en bemerkten de cambio’s een iets beter aanbod van valuta vanuit het publiek. Gedurende het verdere verloop van donderdag en de daaropvolgende vrijdag kwamen de wisselkoersen plotseling weer onder druk te staan vanwege een verhoogde vraag vanuit de markt.

Duidelijk merkbaar was dat paniek en angst, maar zeker ook speculatieve motieven ten grondslag lagen aan deze verhoogde vraag naar valuta. Wederom werden door diverse actoren in de media met een beschuldigende vinger gewezen naar de cambio’s zonder stil te staan bij de talrijke illegale spelers die zeer actief inspelen op situaties van onrust.

Het onderhoud met de minister is als zeer open en constructief ervaren door de vereniging daar de minister een zeer goede kijk heeft op de markt en het geschetst patroon kon herkennen. De minister verzekerde de vereniging dat hij middels een strak en innovatief fiscaal- en monetair beleid de nodige sturing zal geven aan het proces ter sanering van de onevenwichtigheden in onze economie.

Harde aanpak

Ook een harde aanpak van de illegale valutahandel heeft zijn onverdeelde aandacht en zullen spoedig de resultaten hiervan merkbaar worden voor de gehele markt. Illegaliteit en overtredingen van de vastgestelde bandbreedte, zullen zonder onderscheid des persoons worden afgestraft.

Zowel de minister als de cambio’s erkennen dat een grote mate van kunstmatige druk zit in de omhoog geschoten koersen na de devaluatie. Met de beloofde maatregelen van de minister, heeft de cambio vereniging alle vertrouwen dat heel spoedig de wisselkoersen een neerwaartse trend zullen vertonen. De vereniging doet wederom een beroep op zowel de burgers als het bedrijfsleven om niet mee te werken aan de valuta-gekte.

Koop en verkoop uitsluitend uw valuta bij de officieel erkende marktpartijen tegen de formeel vastgestelde wisselkoersen en koop alleen wanneer u noodzakelijk valuta behoeft. U, als burger of bedrijfsleider, heeft ook een medeverantwoordelijkheid om uw land en leefklimaat niet te duwen naar een heilloze weg van hyperinflatie waarvan de gevolgen onvoorspelbaar kunnen zijn voor ons allen."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April