Opvoering productiviteit nodig voor stabiliteit
24 Nov 2015, 01:47
foto


Suriname is tot nu toe niet in staat geweest om op eigen kracht te zorgen voor duurzame stabiliteit. Zolang er (ontwikkelings)hulp van buiten beschikbaar is of totdat er sprake is van hoge prijzen voor onze natuurlijke hulpbronnen, is er tijdelijke stabiliteit. Het is al 30 jaren een traditie dat meteen na de verkiezingen de dollarkoers met minimaal 20% moet worden verhoogd. Sinds 2000 worden gelijkertijd ook de brandstofheffingen verhoogd. Vanaf deze periode (2015) zijn EBS en SWM verhoging bijgekomen.

De inefficiëntie en de hoge mate van verspilling spelen een rol (vooral in de afgelopen regeerperiode), maar het kernprobleem voor de instabiele en zwakke economie is nog steeds onze lage productie en productiviteit. Hoewel men weet dat meer dan 60% van onze beroepsbevolking direct of indirect afhankelijk is van het overheidsbudget en dat de economie voor het grootste deel afhankelijk is van de minerale sector, die voor een deel in handen zijn van multinationals, worden er geen structurele stappen ondernomen om hieraan verandering te brengen. Het tempo waarmee maatregelen momenteel worden doorgevoerd kunnen uiteindelijk een negatieve uitwerking hebben op de economische ontwikkeling.

Vanaf september 2015 zijn onder andere de EBS en SWM tarieven, brandstofprijzen, rentetarieven en nu de koersen verhoogd. Hoewel het streven van de regering is om hierdoor de financiële ruimte voor de Staat op te voeren en de vraag naar vreemde valuta te verminderen, komen die maatregelen heel pijnlijk over bij de gezinnen en de productie bedrijven omdat de koopkracht enorm verzwakt en de productie kosten van bedrijven hoger wordt. Heel zorgwekkend is dat er tot nu toe geen aandacht wordt besteed aan maatregelen die uiteindelijk moeten resulteren in herstel van de afgezwakte koopkracht en stimulering van de achtergestelde productie en export. Opgemerkt moet worden dat het grootste deel van de grondstoffen ten behoeve van de exportsectoren geïmporteerd wordt, waardoor een koersverhoging niet echt voordelig uitkomt voor de exporteurs.

Om de koers in evenwicht te brengen moet aan de ene kant de vraag naar dollars verminderd worden, maar aan de andere kant moet het aanbod van dollars verhoogd worden middels het bevorderen van de productie en export. Kapitaal en kennis moeten daarbij maximaal gemobiliseerd worden. Ten behoeve van de risico sectoren als landbouw zouden rentetarieven tussen 3 tot 6 % kunnen worden gehanteerd terwijl de brandstofheffing volledig afgeschaft zou moeten worden voor deze risicovolle sector. Kennis en technologische ontwikkeling zijn heel belangrijk voor de opvoering van de productiviteit en de groei. Om de innovatie te bevorderen, zouden de belangrijke functies door de juiste personen of technocraten moeten worden bekleed. Hoe serieus moet men een herstelprogramma nemen wanneer bij bepaalde ministeries of parastatalen belangrijke functies niet door de juiste personen worden bekleed. Vanwege die onjuiste bemanning wordt de innovatie die op gang moet komen door interactie tussen instituten ook sterk gedemotiveerd.

De voorzitter van de PVF (Politieke Vleugel van de FAL),
Soedeshchand Jairam MSc
Advertenties