DOE: Srefidensi, samen doen wat goed is voor Suriname
24 Nov 2015, 17:14
foto


Wat gaan wij als Surinamers de komende 40 jaar doen? Deze vraag stelt de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid, bij 40 jaar Srefidensi. “Precies wat wij veertig jaar geleden en ook op sommige momenten daarvoor hebben gedaan: doen wat goed is voor Suriname. De volgende veertig jaar moeten we als Surinamers veel meer samen doen. Samen doen wat goed voor Suriname is”, is het antwoord dat zij zelf geeft.

Toen
Veertig jaar geleden op 25 november 1975 werd onze Nieuwe Natie een feit. De storm was geluwd. Wie bang was of niet mee wilde doen, was vertrokken na verkoop van inboedel en achterlaten van familie en vrienden. Wie verantwoordelijkheid durfde nemen voor Suriname en het Surinamerschap is gebleven. Anderen kwamen juist terug. We zouden het samen doen.
Vóór 25 november 1975 is samen doen ook een sleutel geweest, toen er op papier nog geen Surinamers bestonden, maar goede dingen in ons land moesten gebeuren.
- Om als tot slaafgemaakte uit Afrika de bossen in te vluchten en daar een bestaan op te bouwen, te verdedigen en dit 300 jaar vol te houden kan slechts als je goede dingen samen doet.
- Om na de afschaffing van de slavernij duizenden hectares grond in de Para en Coronie van de meesters te kopen en zo je eigen zelfstandigheid en die van je nazaten te waarborgen moet je goede dingen samen doen.
- Om als immigranten uit verschillende delen van Azië op verschillende momenten en verschillende heldhaftige manieren rechten uit het contract af te dwingen, zodat die worden nageleefd moet je goede dingen samen doen.
De uitdagingen waren verschillend, maar samen doen, was de enige manier om uiteindelijk succes te boeken.

Terugblik
Veertig jaar later is het duidelijk dat we, wat goed voor Suriname is, niet samen gedaan. En het besef dat wij Surinamers zijn, en dat is meer dan de groep, is onvoldoende tot ons doorgedrongen.
- We hebben toegestaan dat corruptie zich in al haar vormen kon uitbreiden. Het werd oogluikend toegestaan of actief meegedaan, terwijl het de duurzame ontwikkeling van ons land en volk frustreerde.
- We hebben nagelaten om openbaarheid van bestuur te realiseren. Er zijn mensen beloond en soms ook bewonderd die in achterkamers of onder de tafel zaken deden, waardoor ons land en volk werden benadeeld.
- We hebben onze kinderen doen vervreemden van hun land; ze vertrokken voor studie, zonder de nadrukkelijke opdracht “Suriname wacht, zorg dat jij terug komt”. Daar was beter dan hier….
- We hebben niet voldoende invulling gegeven aan het Surinamerschap, door in standhouden van een hokjesmentaliteit; ministeries worden niet door Surinamers beheerd, maar door etnische groepen. Voor alle duidelijkheid, er is maar een type Surinamer en dat zijn wij!
- We hebben vele Surinaamse kinderen aan hun lot overgelaten, door onderwijs niet in voldoende mate toegankelijk voor hen te maken. Door gebrek aan drinkwater, gezondheidszorg en huisvesting.
- We hebben als particulieren onvoldoende eigen initiatief genomen, en te vaak op Lanti “de overheid” gewacht of gescholden.
- We hebben te lang en te vaak onze handen open gehouden ook voor nieuwe relaties. Hierdoor is de focus om onze eigen natuurlijke hulp bronnen te ontwikkelen niet scherp genoeg gebleken.
- We hebben soms leiders laten aantreden die niet het goede voorbeeld gaven. Het geven van onze stem aan wie de ander het best kan afbreken, zorgde voor een cultuur die contra productief gewerkt heeft.

Vooruit
De volgende veertig jaar moeten we als Surinamers veel meer samen doen. Samen doen wat goed voor Suriname is.
We moeten als tru-tru Srananman, -uma of -pikin doen wat goed is voor Suriname en alle Surinamers.
- Corruptie bestrijden, door bij onszelf te beginnen.
- De wet Openbaarheid van bestuur invoeren, naleven en omarmen.
- Met onze kinderen één visie delen over onze bijdrage en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling en een waardig bestaan voor elke Surinamer.
- De grondwet strikt naleven en geen enkele Surinamer uitsluiten van geen enkel ministerie op etnische of politieke gronden.
- Onze kinderen hun rechten optimaal te laten beleven.
- Als ondernemers pro-actief en creatief zijn met een brede wereld oriëntatie.
- Een beter beheer van onze natuurlijke hulpbronnen gekoppeld aan de sluiten van betere overeenkomsten. Betrek daarbij al onze deskundigen.
- Het waarderen van leiders die stimuleren tot opbouw van ons land.
- Het beter doen want er is al een fundament waarop wij voort kunnen bouwen, maar ook anders doen en leren van wat minder goed is gegaan.
Srefidensi, samen doen wat goed is voor Suriname!

Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April