VHP vraagt regering om beleid weer op spoor te brengen
23 Nov 2015, 06:34
foto
De VHP-structurenvergadering zondag in 'De Olifant'. De koers die de partij zal worden, is vastgelegd.


De VHP zal een multidisciplinair Denk Tank samenstellen, bestaande uit deskundigen van alle disciplines, voor een crashprogramma om Suriname uit de crisis te halen. Dit is een van de besluiten die genomen is op de structurenvergadering van de partij zondag. Met de oppositionele partijen zal er vervolgoverleg komen. Er zullen gesprekken gevoerd worden met het bedrijfsleven, de vakbeweging en maatschappelijke groepen om inzichten uit te wisselen voor gezamenlijke oppositievoering. De regering zal worden aangespoord om haar beleid te corrigeren en weer op spoor te brengen.

Deze besluiten zijn door de structurenvergadering genomen naar aanleiding van de ontstane financieel-economische crisis. VHP-voorzitter Chan Santokhi hield zijn achterban voor dat de partij grote bezorgdheid heeft geuit over de financieel-economische situatie van het land. Aangedrongen is op een herstelprogramma om de economie weer op rails te krijgen. Van regeringszijde is steeds geopperd dat deze zaak te veel overdreven werd en dat er een beleid zou komen waarmee de toen al dramatisch gedaalde monetaire reserves zouden worden aangevuld als resultaat van economische groei.

Opnieuw is benadrukt dat ondanks alle waarschuwingen de meerderheid van het volk op de NDP heeft gestemd. Er was binnen de VHP geen breed draagvlak na de verkiezingen om met de NDP samen te werken. Het besluit is genomen dat de partij in de oppositie blijft en zich constructief zal opstellen. NDP heeft in totaal acht gesprekken met de VHP geïnitieerd om gezamenlijke issues te bespreken.

Er zijn diverse adviezen gegeven aan de regering. "De toon van het advies was: Regering, begin met goed bestuur; stel instituties van de democratie in; blijf in goed dialoog met sociale partners; dam de corruptie en verspilling in. Geef als regering het goede voorbeeld. Beperk het aantal bezuinigingsmaatregelen. Bereid elke maatregel goed voor. Bereid opvangmaatregelen voor kwetsbare groepen voor. Leg de voornemens voor aan De Nationale Assemblee en de gemeenschap. Beheers de begroting en voorkom herhaling van het probleem. Nergens werd gesproken over devaluatie."

Santokhi merkt op dat "alles waarvoor we gewaarschuwd hadden, is uitgekomen. Het beleid van regering Bouterse l, is volledig verantwoordelijk voor de precaire situatie. Het totale volk is hiervan het slachtoffer. Het volk betaalt het gelag voor het wanbeleid."
Advertenties