NPS: Zwaar getergd volk hoeft niet te wanhopen
23 Nov 2015, 17:28
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) zegt de vooravond van 40 jaar herdenking van de onafhankelijkheid bezorgd te zijn over de ontwikkelingen Suriname. Er wordt een domper gelegd op de feestvreugde door de deplorabele financiële positie van de staat en de dramatische gevolgen voor de burgers. Veel hardwerkende Surinamers zijn door de recente lastenverhoging en devaluatie van de munt beroofd van een aanzienlijke hoeveelheid koopkracht. Het zwaar getergde volk hoeft niet te wanhopen, zegt de NPS in een verklaring.


"25 november is een gedenkwaardige dag en zal altijd gegrift zijn in het geheugen van elke Surinamer. Deze dag markeert een bijzonder mijlpaal in de geschiedenis van ons land. Op 25 november 1975 werd de Republiek Suriname geboren. Politici vielen elkaar enthousiast en vreugdevol in de armen en de bevolking liet zich niet onbetuigd.

Suriname had de durf gehad om over zijn lot te beschikken. Wij namen toen zelf het roer in handen. In de rij der naties had Suriname een waardige plaats ingenomen en zou de parel van het Amerikaans continent worden. Euforie alom. De verwachtingen waren hoog gespannen.

Henck Arron
25 november 2015 heeft des te meer glans omdat het nu 40 jaar geleden is dat wij de staatkundige onafhankelijkheid verwierven en de overdracht plaatsvond van de soevereiniteit in Surinaamse handen. Hiervoor mogen wij blij zijn en ere brengen aan onze grote zonen die de onafhankelijkheid bewerkstelligd hebben. Daarover mogen wij terecht trots zijn.

Onder de bezielende leiding van Henck Alfonsus Eugene Arron is de staatkundige onafhankelijkheid gerealiseerd. Daarmede heeft hij eveneens historische onsterfelijkheid verworven. Het is uiteraard niet uitsluitend de verdienste geweest van Arron, maar de toewijding, doortastendheid en het vermogen om politieke tegenstanders te overtuigen en tot zich te binden was werkelijk bewonderenswaardig.

Bezinning
De politiek speelt een cruciale factor in het beleven van de rechtsstaat, het creëren van welvaart en het welbevinden van de burgers.
De onafhankelijkheid moet beleefd worden en regeringen dienen het vertrouwen van de samenleving niet te beschamen. De herdenking van onze onafhankelijkheid gaat traditiegetrouw gepaard met feestviering maar het dwingt ook tot bezinning. Wat waren de idealen in 1975 en wat hebben wij er van gemaakt. Hebben wij onze verheven idealen doen uitmonden in ontwikkeling? Het is tijd voor een moment van reflectie op het heden en een projectie voor de toekomst.

Aan de vooravond van 40 jaar herdenking van de onafhankelijkheid zijn wij bezorgd over de ontwikkelingen in ons land. Er wordt een domper gelegd op de feestvreugde vanwege de deplorabele financiële positie van de staat en de dramatische gevolgen voor de burgers. De regering Bouterse schijnt maar niet bij machte te zijn een prudent, vertrouwenwekkend beleid te voeren. Integendeel dreigen wij af te stevenen op een debacle. Mooie woorden en beloften ten spijt heeft de regering slechts verarming en wanhoop gebracht. Vele hardwerkende Surinamers zijn door de recente lastenverhoging en recente devaluatie van onze munt beroofd van een aanzienlijke hoeveelheid koopkracht. Dit heeft ernstige gevolgen voor de kwaliteit van het bestaan en het sociaal welbevinden. Vele burgers leven thans rond een onaanvaardbaar bestaansminimum. De regering Bouterse heeft alle middelen ingezet om verkiezingswinst te behalen. Daarbij is er niet voor geschroomd om populisme, loze beloften en misleiding op grote schaal toe te passen. De regering heeft niet gezorgd voor duurzame ontwikkeling. Integendeel zijn wij met rasse schreden achteruit gegaan.

De historische ontwikkeling van Suriname laat steeds een trend zien van opbouw en afbraak. Het is toch treurig dat de NDP regering geassocieerd wordt met materiële en morele afbraak. In tijden waarbij een regering met de NDP signatuur de scepter zwaait is er steevast sprake van monetaire onevenwichtigheden, sociaal economische achteruitgang, devaluatie en ongebreidelde corruptie.

Een falend beleid
De regering faalt op vele fronten en het volk moet het gelag betalen.

1. Er is sprake van een geschonden vertrouwen op politiek bestuurlijk vlak. Dit beperkt zich niet slechts tot het financieel economisch klimaat. De ruimtelijke ontwikkeling, criminaliteit, werkloosheid geven aanleiding tot grote zorgen en de sociale noden zijn schrijnend.

De woningnood is groot en er is sprake van grote inefficiënties in het onderwijs.

2. De basiszorgverzekering heeft niet het gewenst effect opgeleverd. Er dreigt een situatie te ontstaan waarbij de zorg niet duurzaam gefinancierd kan worden en patiënten daardoor verstoken zullen zijn van kwalitatieve geneeskundige zorg.

3. Ontwikkeling mag niet slechts in materiële termen opgevat worden.

Een samenleving moet ook groeien in geestelijk en moreel-ethisch opzicht. Een hoge beschaving impliceert ook een hoog waarden en normenbesef. Dit is nodig voor het in standhouden van een beschaafde en rechtvaardige samenleving. Met afschuw wordt kennis genomen van de om zich heen grijpende morele decadentie. Op ergerlijke wijze geven sommige hoge maatschappelijke functionarissen en politieke gezagsdragers blijk van een laag moreel besef.

Het ligt voor de hand dat dit negatieve effecten heeft op grote delen van de samenleving.

Wij zijn verantwoordelijk voor de huidige en toekomstige generatie. Wij moeten bouwen aan een samenleving waarbij mensen worden beloond om de goede daden en waarbij kwaadaardig gedrag categorisch wordt afgekeurd.

Er is hoop
Het zwaar getergde volk hoeft niet te wanhopen. De Surinaamse natie heeft keer op keer bewezen over veerkracht te beschikken en heeft in haast uitzichtloze situatie zich weten te redden. Dat zegt iets over de cultuur en mentaliteit van ons volk. Wij hebben de potentie om alle problemen het hoofd te bieden. Maar dan zullen wij de handen ineen moeten slaan en eendrachtig werken aan een betere toekomst. Dan zullen wij moeten leren om ons niet gedachteloos en kritiekloos te laten meeslepen door lieden die er een kunst van gemaakt hebben om grote massa’s te bespelen.

Vele broeders en zusters zijn in de afgelopen jaren systematisch misleid geworden. Nu wordt op pijnlijke wijze zichtbaar, het onvermogen van de regering Bouterse om het land op een verantwoorde en waardige wijze te besturen. De ontnuchtering en ontgoocheling zijn groot. De bevolking hoeft echter niet te wanhopen. De Nationale Partij Suriname biedt zicht op een betere toekomst. Er is hoop. Samen zullen wij het redden.

De Nationale Partij Suriname feliciteert de gemeenschap met de herdenking van onze Srefidensi en roept alle Surinamers op om de handen ineen te slaan om te bouwen aan een eerlijke welvarende natie; vrij van corruptie en uitbuiting."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April