Gebrek aan data remt beleid kinderarbeid
23 Nov 2015, 13:45
foto
Soewarto Moestadja


Er kan geen gericht beleid tegen kinderarbeid worden ontwikkeld in Suriname omdat er data van kinderarbeid ontbreekt. Dat is volgens minister Soewarto Moestadja van Arbeid dan ook de reden waarom het speciale pilot-project van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voor bestrijding van kinderarbeid traag op gang komt.

De bewindsman heeft gesproken met Mei Zegers, een internationale ILO-consultant, die het project is komen evalueren. Ze wilde weten welke vorderingen het land heeft gemaakt bij de uitbanning van kinderarbeid. Het project waarbinnen Suriname sinds 2013 participeert voor de aanpak van kinderarbeid staat bekend als het Clear-project - Country Level Engagement and Assistance to Reduce child labour.

Moestadja wil met externe Surinaamse consultants en de Anton de Kom Universiteit van Suriname in zee gaan om een gericht onderzoek te doen naar kinderarbeid. Zegers zegt dat Suriname daarbij kan rekenen op technische ondersteuning van de ILO en het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat het Clear-project betaalt.

Het project richt zich op 10 landen, waaronder Bangladesh, Paraguay, de Filipijnen, Oeganda en Suriname. De landen die deelnemen, moeten gerichte acties ondernemen om ten minste de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen. Elk land zal hiervoor een eigen nationaal actieplan moeten ontwikkelen. Daarbij moet ook worden gewerkt aan de wetgeving op kinderarbeid en versterking van de Arbeidsinspectie die moet toezien op de naleving van deze wetten. Ontwikkelen van landelijke programma´s voor het stimuleren van elementair onderwijs voor kinderen, vaktrainingen voor vroege schoolverlaters en werkgelegenheid voor ouders, vormen ook deel van het project. De bedoeling is dat de overheid hierdoor greep krijgt op de oorzaken van kinderarbeid.
Advertenties