Vakbondsleider Belasting: Middelen ontbreken al jaren
21 Nov 2015, 00:38
foto
Steve Ramsaran, voorzitter van de bond bij de Belastingdienst.


Vakbondsleider bij de Belastingdienst, Steve Ramsaran, is verontwaardigd over de situatie bij deze dienst. "Hoe zal een strak fiscaal beleid worden gevoerd als de middelen ontbreken. Het gaat om een jarenlange verwaarlozing. Om een airco gerepareerd te krijgen voor SRD 200, moet het diensthoofd twee weken hiervoor lopen. Er zijn geen middelen om de Belastingdienst beter te doen functioneren. De politiek verziekt het werk van de dienst," stelt Ramsaran in gesprek met Starnieuws.

Ramsaran merkt op dat bij de devaluatie de Centrale Bank van Suriname in een persbericht een beroep doet op de regering om een strak fiscaal beleid te voeren ter voorkoming van een opwaartse druk op prijzen en de valutamarkt vanwege grotere vraag naar goederen en diensten. "Ik ben zo boos toen ik dit las. Hoe moeten wij dit beleid uitvoeren, terwijl wij geen middelen hebben en de mensen gedemotiveerd zijn. Er moet geïnvesteerd worden in de dienst, anders zal het niet lukken om de middelen te innen voor het land. Deze maand zullen weer twee academici vertrekken, omdat zij een betere baan hebben gevonden," deelt de vakbondsleider mee.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft kort na zijn aantreden kennisgemaakt met de bond. Hij heeft ook de situatie bekeken. "Wij hebben op 18 augustus een rapport overhandigd aan de minister met wat er allemaal mis is. De afspraak was dat er verder over gesproken zou worden. Drie maanden later hebben wij de minister nog steeds niet kunnen spreken," klaagt Ramsaran. Hij voert aan dat al jarenlang de Belastingdienst niet goed kan functioneren. Er ontbreekt van alles. "De politiek verziekt het werk van de Belastingen en maakt dat wij niet goed kunnen functioneren. Het is ook niet gelukt om inkomstenbelasting te innen in de goudsector. Wij zijn een paar keer geweest, maar het is bij registratie, foto's maken en persberichten uitgeven gebleven," zegt Ramsaran.

De vakbondsleider vindt dat de regering op goedkope wijze de staatskas wil vullen door verhoging van tarieven van brandstof, stroom, water en nu door de devaluatie van de Surinaamse munt. Volgens Ramsaran was dit niet nodig als de Belastingdienst optimaal kon functioneren. Hij vindt dat er een rechtvaardig fiscaal beleid moet zijn. Daar is volgens hem nu geen sprake van. Met gebrekkige middelen, waarbij ook het centraal systeem vaak uitvalt, zal de Belastingdienst niet goed kunnen functioneren. Over deze situatie is ook met Ravaksur gesproken. Binnenkort komt er een krachtige verklaring uit, want zo kan het volgens Ramsaran niet verder. "Wij willen ons inzetten voor land en volk, maar krijgen de middelen niet."
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April