Column: Europa en Daesh (Islamitische Staat)
16 Nov 2015, 12:19
foto
Sandew Hira


De nieuwe aanslagen in Parijs brengt de oorlog in het Midden-Oosten in de theaters en voetbalstadions van Europese hoofdsteden. Frankrijk zegt Daesh in Irak te bevechten. Daesh antwoordt met aanslagen in Parijs en laat Europese burgers nu meemaken wat burgers van Libanon, Irak, Libië of Syrië elke dag meemaken.
Op donderdag 12 november vond in Beiroet een bloedige aanslag plaats door Daesh. Op vrijdag 13 november vond in Parijs een soortgelijke aanslag plaats, ook door Daesh. De westerse media gaan in de hoogste versnelling om de aanslag in Parijs tot de meest verschrikkelijke gebeurtenis van het jaar te maken. De westerse leiders roepen in koor dat het gaat om een aanslag op de westerse waarden en normen, de westerse levensstijl. En hoe zit het dan met Beiroet? Wonen daar geen mensen met menselijke gevoelens? Is hun Islamitische levensstijl ook niet in het geding?

De hypocrisie van het Westen bij dit soort aanslagen is zo duidelijk. Hoeveel moeite kost het om in één adem Parijs met Beiroet te noemen, om medeleven te tonen met de families in Parijs en Beiroet, om de vlag van Libanon naast de vlag van Frankrijk te projecteren op gebouwen?
Het Westen is vast komen te zitten in een politiek van arrogantie die haar eigen burgers elke dag in gevaar brengt. Niemand heeft dat beter geanalyseerd dan de Russische president Putin. Putin heeft tijdens een persconferentie haarfijn uitgelegd wat het probleem is met terrorisme en hoe simpel de oplossing is.
Hij stelt de retorische vraag: wie heeft ISIS bewapend en betaald om oppositie te voeren tegen Assad? Het antwoord kennen we: Amerika, Saudi Arabië, Qatar.

Assad wordt door het Westen beschouwd als een vijand. Assad heeft tijdens de Israëlische oorlog in Libanon steun gegeven aan Hezbollah om die oorlog te winnen. Het Westen was uit op de val van Assad. Assad onderdrukt zijn eigen bevolking, dus was het niet moeilijk om een oppositie te organiseren. Maar de leidende kracht in die oppositie werd Daesh. In het begin werd Daesh gesteund met geld en wapens direct en indirect via Saudi Arabië. Daesh is Soennitisch. Assad wordt gesteund door het shi’itische Iran, een tegenstander van het Soennitische Saudi Arabië. Eerst heeft de westerse media het klimaat geschapen voor een burgeroorlog in Syrië: er zouden chemische wapens zijn; de man onderdrukt zijn eigen volk, dat snakt naar vrijheid. Vervolgens wordt de oppositie ingedeeld in gematigde en extremistische krachten. Maar die indeling is een fantasie. Die groepen werken soms met elkaar samen. Hun strijders gaan naar de organisatie die het meeste betaalt. Toen Daesh de olievelden in Syrië en Irak bezette, waren het Saudische oliehandelaren die hen hielpen met de verkoop van olie. Amerika weet dat en had dat gemakkelijk kunnen verhinderen door de Saudies te dreigen met een boycot, zoals hij de hele wereld dreigt met een boycot. Maar Amerika had er belang bij om Daesh sterk te maken tegen Assad. De val van Assad zou leiden tot een verzwakking van Hezbollah en Iran en een versterking van Israël.
Maar die geopolitieke besluiten komen met een prijs. Daesh loopt niet aan een leiband. En dus maakt het westen een terroristische kracht sterker die vervolgens in Europa aanslagen gaat plegen.

Hoe kom je hier uit? Door het probleem aan te pakken bij de wortels. Putin’s antwoord is simpel: vernietig Daesh; het westen moet dan meewerken aan een vreedzame oplossing in Syrië. Breng de partijen om de tafel en vergeet dat het Westen als een imperialistische macht kan bepalen wat daar gebeurt.
En Putin heeft zijn woorden in daden omgezet. Wat Amerikaanse bombardementen in maanden niet voor elkaar konden krijgen, hebben Russische bombardementen in enkele weken bereikt: Daesh is in het defensief gedrongen. Het Syrische leger heeft grote delen van het land weer onder controle. In Irak is een soortgelijke ontwikkeling aan de gang.

Putin heeft een duidelijke boodschap gegeven aan het westen in een memorandum aan de Russische strijdkrachten. Als het westen besluit om militair in te grijpen in Syrië ten gunste van Daesh en tegen Assad, zal Rusland de oorlog brengen naar Saudi Arabië en dat land plat bombarderen.
Het ziet ernaar uit dat Putin het Westen zal helpen om het terrorisme probleem op te lossen. Maar de vraag is of het Westen zal meewerken. Hij zou zijn bondgenoot Saudi Arabië moeten laten vallen en kiezen voor een boycot van Saudi Arabië, de belangrijkste kracht achter Daesh.
Maar daar ziet het er niet naar uit. Dus zal een definitieve uitschakeling van Daesh lang op zich laten wachten. En nu is het wachten tot de volgende aanslag van deze fascistische groep.

Sandew Hira
Advertenties