AZP-laboratorium heeft Zika-virus vastgesteld
01 Nov 2015, 17:48
foto
Aedes aegypti, overbrenger van chikungunya, dengue en Zika.


Het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft vast kunnen stellen dat twee patiënten het Zika-virus hebben. Dit wordt bevestigd door het hoofd van AZP laboratorium, John Codrington. Hij benadrukt dat er geen reden is voor paniek. Zika wordt verspreid door de Aedes aegypti muskiet. Deze muskiet is ook verantwoordelijk voor chikungunya en dengue. Zika is niet zo ernstig als chikungunya.

Codrington deelt mee dat hij van het Center for Disease Control Atlanta het laboratorium materiaal heeft gekregen om te kunnen testen op Zika-virus. Hij vindt het belangrijk dat het in Suriname mogelijk is om in een vroeg stadium vast te kunnen stellen of iemand het Zika-virus heeft. Het team van het laboratorium onder leiding van Jimmy Roosblad heeft voortreffelijk werk gedaan, zegt Codrington. Hij wijst er op dat veel landen in de regio deze testen niet kunnen doen.

Het is nu droge tijd en er kan veel gedaan worden om de broedplaatsen van de muskieten te verwijderen. Codrington zegt dat de autoriteiten met de vaststelling van de aanwezigheid van het Zika-virus verdere acties kunnen ondernemen. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg en diverse autoriteiten zijn intussen ook geïnformeerd.

In 2014 is het Zika-virus in Zuid-Amerika als een derde virus-ziekte geïntroduceerd die door de Aedes aegypti kan worden overgedragen. Zika-virus geeft symptomen die overeenkomen met een milde vorm van dengue, inclusief gewrichtspijnen, hoofdpijn en koorts, heeft het BOG eerder gemeld.

In mei 2015 is Zika voor het eerst geconstateerd in Brazilië. Het ministerie van Volksgezondheid voorzag dat ook in Suriname het Zika virus geïntroduceerd kan worden, met name door reizigers. Codrington zegt dat de twee personen bij wie het virus geconstateerd is, het hier hebben opgelopen. De incubatietijd is vijf tot zeven dagen.