Orde van Advocaten overweegt beklag bij president
01 Nov 2015, 00:53
foto
Harish Monorath, deken van de SOvA, tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar van de rechterlijke macht. (Archieffoto: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), zal maandag tijdens een algemene ledenvergadering een standpunt innemen over minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Deken Harish Monorath zegt aan Starnieuws dat Van Dijk-Silos de rechtsstaat, en vooral de SOvA heeft beledigd in haar hoedanigheid van minister. Een van de zaken die overwogen wordt is een beklag doen bij de president van de Republiek Suriname.

Monorath zegt dat de beroepsopleiding zaterdag voortgezet is. Een van de inleiders was waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Hij had vrijdag de zaal verlaten toen de minister kritiek leverde op het gedrag van advocaten waarop er geen sancties volgen. Minister Van Dijk-Silos heeft aangegeven na de commotie die ontstaan is na haar uitspraken, dat zij de feitelijke situatie heeft besproken. Het gaat bij haar om het systeem. Zij heeft de advocaat-stagiairs juist op het hart gedrukt om het beroep hoog te houden en de ethische regels in acht te nemen. Zij merkte op dat een advocaat een cliënt voor tientallen duizenden heeft opgelicht, zonder dat hij van het tableau is afgeschreven. Zij applaudisseerde voor een advocaat die gedurfd heeft om haar collega aan te klagen. De minister constateerde dat niemand applaudisseerde.

"Ik blijf erbij dat de minister de advocatuur en het Hof van Justitie heeft beledigd," stelt Monorath. Hij vindt dat zij haar verontschuldiging moet aanbieden. Monorath merkt op dat de minister gast was van SOvA. De Orde heeft zich juist enorm ingezet om na jarenlange inspanning en denkwerk de beroepsopleiding te realiseren. In zijn speech heeft hij aangegeven dat vanaf 1998 dit onderwerp steeds als agendapunt werd besproken binnen SOvA.

"In de achterliggende periode was de stageperiode een onzekere bedoening. Stagiairs wisten niet wanneer zij beëdigd zouden worden en moesten onnodig jarenlang wachten op hun toelating, hun stukken raakten zoek bij het Hof van Justitie, en er was onzekerheid over de continuïteit van de te volgen cursussen," zei de deken. Met deze opleiding is de onzekerheid bij stagiairs weggenomen. 56 advocaat-stagiairs volgen de opleiding die door samenwerking met Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland via het Twinningsproject met Nederland, mogelijk is geworden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April