Javanisten willen Javaans Nieuwjaar als vrije dag
27 Oct 2015, 02:53
foto
Minister Mike Noersalim met de Federatie Javanisme Suriname en de Islamitische Federatie Suriname.


De Federatie Javanisme Suriname ziet Sasi Sura, het Javaanse Nieuwjaar, graag uitgeroepen tot een vrije dag. Deze wens is geuit door voorzitter Harold Posetiko. Minister Mike Noersalim heeft de federatie en de Islamitische Federatie Suriname afgelopen week op zijn kabinet ontvangen.

Sasi Sura zou feitelijk al vóór de aanvang van het vasten bij deze doelgroep tot nationale gedenkdag moeten worden uitgeroepen, meent Posetiko. Omdat de vastenperiode echter al is begonnen, is het verzoek gedaan om de laatste vastendag uit te roepen tot vrije dag. Dit jaar valt deze op 13 november.

Noersalim heeft aangegeven deze kwestie voor te zullen leggen aan de regering. Hij stelde dat religieuze organisaties een belangrijke ruggengraat zijn voor de waarborging van morele waarden en normen in een samenleving en beloofde waar mogelijk, alle religieuze organisaties te ondersteunen in de uitvoering van hun werkzaamheden.

De Islamitische Federatie Suriname heeft om ondersteuning gevraagd bij haar activiteiten in achtergestelde wijken. Op de minister is een beroep gedaan om de mogelijkheden na te gaan voor het beschikbaar stellen van arbeidskrachten van uiteenlopende aard. Als voorbeeld is gesteld het project voor de bouw van een school op Brokopondo, waar zij momenteel kampen met onvoldoende mankracht. De federatie stelt zich ook beschikbaar voor het helpen formuleren van beleid, zegt de voorlichting van Biza.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September