Jason en Angela eerste Surinaamse 'reageerbuis tweeling'
22 Oct 2015, 00:01
foto
Jason moet in de couveuse nog aansterken. (Foto's: René Gompers)


Jason en Angela zijn Surinames eerste ‘reageerbuis tweeling'. De baby's, geboren op 16 oktober, moeten nog wat tijd doorbrengen in de couveuse. De ouders, Alex Lim en Li Pan, zijn God dankbaar voor het vervullen van hun kinderwens. De procedure van het kunstmatig insemineren is in Suriname gedaan. Met de geboorte van Jason en Angela heeft ’s Lands Hospitaal (LH) nu zes reageerbuisbaby's ter wereld gebracht. De eerste reageerbuisbaby, een jongen, is in 2013, ook in LH geboren.

MediLab biedt sinds 2008 aan paren die niet op de natuurlijke manier kinderen kunnen verwekken de dienst van kunstmatige inseminatie aan. Zaad- en eicellen worden buiten de baarmoeder behandeld totdat er bevruchting plaatsvindt. Na de behandeling wordt de bevruchte eicel terug in de baarmoeder geplaatst. Zo een In Vitro Fertilisatie (IVF) behandeling kost €3000 deelt Satish Mohan, de behandelende arts mee. “Daarbij is alles ingerekend zoals de begeleiding en de medicijnen. Het is een stuk goedkoper dan in Europa. Daar kost een behandeling tussen de vier en vijf duizend euro’s.” “We zijn natuurlijk heel blij” vertaald een tante van de tweeling de gevoelens van de ouders aan verslaggevers. “We zijn de Heer heel dankbaar dat ze zwanger mocht raken. We zijn de mensen van ’s Lands ook dankbaar voor hun begeleiding.”

Jason en Angela worden nauwkeurig gevolgd. De tweeling is twee weken te vroeg geboren en met een keizersnee ter wereld gebracht. Ze maken het beiden goed. Wanneer ze het gewicht van 2,2 kilo hebben gehaald mogen ze naar huis. Vader Lim denkt niet dat er nog meer baby's komen. “Ik heb gezien hoe ze geleden heeft. Dus voorlopig niet,” geeft hij lachend aan. De moeder denkt er anders over en zegt “Wie weet?”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April