Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 274
18 Oct 2015, 22:33
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro achter het stuur.


“Heren, een rondje op mijn kosten.”
“Wat is de reden? De op handen zijnde devaluatie van onze munt naar 3.8 voor de dollar?”
“Ach nee; dat is toch al een soort traditie geworden na het financieel wanbeleid van zowat elke regering.”
“Komt ervan als we het beleid steeds in handen geven van corruptie-geile politici en een meerderheid aan ja-knikkers in die assemblee en een minderheid van dwarsliggers en weglopers.”
“Ik denk dat dit anno 2015 wel aan het veranderen is: noem mij één duidelijk politieke minister in het huidige kabinet.”
“En die assemblee, coalitie en oppositie, maakt nu beter gebruik van z’n plicht om de regering streng te controleren en niet met politieke fufuru-belangen mee te waaien.”
“Dat hopen we maar.”
“Hebben jullie gelezen dat ene professor een anti-Corruptie Society in Lalla Rookh wil proclameren?”
“Maar met woorden en lezingen bouw je geen echte anti-corrupte samenleving op. Eenieder moet er bewust niet aan meedoen en het durven te rapporteren als het in z’n omgeving voorkomt, al betreft het je buurman, broer, saru-bhai of sopi-mati. Pas dan ga je het duidelijk indammen.”
“Dat zeg jij, maar misschien hoor jij zelf bij zo een corrupt kliekje, wie weet.”
“Heren, we dwalen weer eens af. Ik geef mijn rondje vanwege het bliksembezoek van de president van de Bolivariaanse republiek Venezuela aan ons land.”
“Wat? Yu drungu, nò? Niet de president van Bolivia was hier, maar die van Venezuela.”
“Ga in je schoolboeken kijken hoe Venezuela officieel heet, dan praten we verder hierover.”
“Sportieve kerel, die Bolivariaanse Venezolaan; hij kroop achter het stuur om de wagen zelf naar Zanderij te rijden.”
“Zonder sirene-begeleiding zou ik hem dit niet hebben aangeraden.”
“Maar ze spraken niet over Tigri, alszodanig, maar over de padie-export naar Venezuela; we nemen het quotum van Guyana over.”
“We willen een vreedzame oplossing van de grenskwestie, ook aan de Venezolaanse kant; aan oorlog hebben we niets.”
“Waarom voeren mensen dan constant oorlog met elkaar?”
“Misschien een primitieve drift uit de oertijd?”
“Net als alcohol zuipen, wat we hier nu doen?”
“Ga dan liever aan die kant sap en soft drinken, drankorgel.”
“Ik klap je straks, mede-drinkeboer.”
“Heren, heren, laten we niet zo vechten als de Nickeriaanse padieboeren-organisaties, dat is toch geen goed voorbeeld.”
“Waar paysa en bepaalde belangen een duidelijke rol spelen, zal je dit soort gekibbel krijgen.”
“Ik bedoel: als overheid bepaal je een opkoopprijs voor padie en je geeft in feite zelf toe dat die te laag is, want achteraf geef je de boeren een compensatie van zoveel liter diesel en zoveel zakken kunstmest per hectare.”
“Echt een soort kleinburgerlijke koehandel. Geef ze gewoon een betere opkoopprijs, waarbinnen die toelage of subsidie is verwerkt. Klaar! Aan de sociaal-zwakkere consument verkoop je het goedkoper.”
“Makkelijk gezegd, maar inderdaad misschien beter. Laat men het in ieder geval een keertje uitproberen, want dit gedoe elk jaar, dit geruzie en gedyugu-dyugu over te lage opkoopprijs begint me nu toch wel de strot uit te hangen. Kunnen we onze energie niet voor iets beters besteden?”
”Net als een gezin, waar vader steeds met z’n oudste zoon bakkeleit over betaling van zakgeld en werkzaamheden thuis. Wat storend voor moedlief en de andere kinderen in het huis.”
“En aan de andere kant vergooit pa duizenden elke maand met z’n gokvrienden in het casino of aan z’n buitenvriendinnetje.”
“En z’n dochter floddert met een donkere-bril-jongeman met goud an-sem-tande, nek en vingers, en komt zo aan d’r beltegoed, kledingtegoed, schoenentegoed en ala sortu tegoed.”
“En straks heeft ze een buiktegoed.”
“Heren, heren, willen jullie niet zo een negatief gezinsbeeld schetsen, hoewel ik moet toegeven dat er zo een 20.000 gezinnen in SU zijn, die vanwege de woningnood al jaren vaak bij elkaar, boven elkaar, onder elkaar, op elkaar en zelfs in elkaar hokken.”
“Dan behoren ze niet tot de iets meer dan honderd gelukkigen die onlangs op de oude plantage Richelieu in Commewijne een woning hebben gehad.”
“Honderd op twintigduizend is een op tweehonderd is een spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat.”
“Maar ene Anwar van Hassan van de toewijzingscommissie zegt terecht dat sommigen een overheidshuis krijgen, maar die doorverhuren of leeg laten staan.”
“Intrekken, plus een fikse boete laten betalen.”
“Maar volgens onze verouderde wetgeving kan dat niet en voordat de nieuwe wetgeving op dit vlak in werking treedt...”
“En minister Relie van ‘t Veld zegt dat hij duizenden grondbrieven voor bouwkavels heeft uitgereikt, maar de landhonger blijft en geschikte bouwgrond dichtbij is op.”
“Dankzij corrupte ambtenaren en toppers die tyuku namen van grondspeculanten.”
“Maar vinden jullie het niet opvallend dat Madurodam hier was en toevallig ook een parlementaire delegatie uit Guyana?”
“En ook die kwamen niet over Tigri praten, maar over vriendschap, vrede, goed nabuurschap en dat soort dingen.”
“Mooi gepraat, maar je houdt al jaren een stuk van m’n grondgebied bezet en straks zien we vanuit de lucht dat een of ander oosters houtplunderbedrijf de boel daar kaalkapt met toestemming van onze lieve, vreetsamen buren. Gaan we dan lief blijven lachen?”
“Toch vind ik het goed dat onze beider volksvertegenwoordiging goed met elkaar omgaan.”
“En intussen slaat die ouwe Gringo of Gringar of hoe het heet, dreigende taal uit, dat hij z’n leger de komende vijf jaar zal faciliteren, zodat die de Guyanese grenzen zal kunnen verdedigen.”
“Waar zal hij dat geld daarvoor vandaan halen? Dat Guyanees deel dat kapitaal bezit, zit in het buitenland en/of in de oppositie.”
“Die owpa is net als een schip in de mist: hoe meer die de weg kwijt is, hoe harder die brult met z’n misthoorn.”
“Ik blijf zeggen: oorlog met de buren is geen optie. Eens zal je toch met elkaar moeten praten om scheve zaken recht te trekken.”
“Ja, mooi en waar, maar dan moeten zij niet strak voet bij stuk houden dat alle gelijk opeisen en ons alle ongelijk toesmijten. Ze willen geen millimeter toegeven.”
“Daarom vind ik het een goed signaal dat Madurodam tot hier met een topdelegatie is gekomen. Laat die ‘andere’ delegatie zien dat we iedereen die good willing is, ontvangen en als gast respectvol, zonder vijandschap of kale blufpraat, behandelen.”
“Inderdaad. Guyana moet inzien dat het z’n grenskwesties met z’n buren zelf moet oplossen en niet daar in de VN en misschien straks bij de Commonwealth of welke Engelse club dan ook gaan blèren om hulp.”
“Maar in Venezuela gaat het nu echt niet goed; de koers is op hol geslagen en vooral middenklassers raken in paniek; wie kan neemt de wijk naar het buitenland.”
“Dat zal hier niet gebeuren, wacht maar. Alvast zijn we bezig die corrupte nesten, ‘den nesi’, op te ruimen.”
“Maar die skalians mogen weer het stuwmeer op; nu opeens komt er een dossier bovendrijven waaruit zou blijken dat de vorige minister toestemming daartoe heeft verleend.”
“Vreemd dat dit dossier niet eerder kwam bovendrijven en dat niemand daar op NH daarvan wist.”
“Maar had de ex-minister niet zoiets gezegd?”
“Dan zou ik hem ook even aan de tand gaan voelen.”
“Nee mang, ie law no? Dan kan de coalitie niet rekenen op die ene zetel extra steun.”
“Ooow, misschien daarom z’n blijvende steun aan de regering, ondanks geen ministerszetel.”
“Of is het dossier snel-snel geproduceerd, alleen maar om the Son of Dot een terugtocht zonder gezichtsverlies te gunnen en de verlies lijdende goudbedrijven weer een opstart te gunnen?’
“Kom je weer met allerlei illegale suggesties. Nee mang, dit zou te grof zijn, hoewel...”
“Toch zou ik dat dossier willen zien en op authenticiteit willen onderzoeken.”
“Ach mang, lib’na tori. Als die skalians zich nu streng houden aan de milieu-eisen, dus geen kwik maar die ‘schud-tafels’, en behoorlijk meer afdragen aan de lege schatkist van de staat, dan laat ze verder de beddingen van de kreken onder water volgen en leegzuigen, want daar ligt dat stofgoud.”
“Moet je daarom je binnenwateren vervuilen?”
“Mang, no hati mi ede. Laten we doordrinken, vergeten en bezuinigen waar we kunnen.”
“Yeaah, zolang we maar stroom, water en alcohol hebben. Proost.”

Rappa
Advertenties