Minister Juspol krijgt steun in DNA over aanpak corruptie
14 Oct 2015, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) krijgt de volledige ondersteuning van De Nationale Assemblee (DNA) in de strijd tegen corruptie, waarbij meerdere departementen betrokken zijn. De bewindsvrouw zei in De Nationale Assemblee dinsdag dat mensen US$ 1000 aan smeergeld moesten betalen voor verblijfsvergunningen, terwijl het document al af was. Behalve ambtenaren van Justitie en Politie zijn ook enkelen van Buitenlandse Zaken betrokken. De lijn loopt van Hong Kong-Suriname-Cayenne. Het gaat om een keten van personen.

Van Dijk-Silos zei dat zij nog niet vrijuit over deze kwestie kan praten, aangezien het Openbaar Ministerie nog bezig is met het onderzoek. Duidelijk is vastgesteld dat er sprake is van brandstichting bij de dienst Vreemdelingenzaken. De hele afdeling is door de minister naar huis gestuurd. Op de dag van de brand had de helft van de afdeling zich ziek gemeld. Er zijn enkele onschuldigen tussen, maar de meeste mensen waren betrokken bij deze ernstige zaak.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat er al jaren gesproken wordt over onregelmatigheden met visa en verblijfsvergunningen, maar deze kwestie is niet grondig aangepakt. Asiskumar Gajadien (VHP) sprak zijn ondersteuning uit voor het beleid van de minister. Hij haalde aan dat al jaren geroepen wordt dat zaken misgaan. Hij is blij met de aanpak van de corruptie door de bewindsvrouw. Op de vraag van Gajadien welk ander ministerie naast Buitenlandse Zaken betrokken is, zei Van Dijk-Silos dat zij in dit stadium van het onderzoek de informatie nog niet kan prijsgeven.

De bewindsvrouw kan ook op alle ondersteuning rekenen van de NDP, DOE en Pertjajah Luhur. NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat er nu harde bewijzen van 'tyuku' zijn. De minister krijgt alle steun om het ministerie op te schonen. Jennifer Vreedzaam (NDP) merkte op dat er ook informatie intussen bekend is dat vreemdelingen op Zanderij met verblijfsvergunning en al het land binnenkomen. Carl Breeveld (DOE) is blij met de transparantie en het beleid van de minister.

Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) zei dat ook Binnenlandse Zaken alert moet zijn. Er zijn ook vraagtekens bij uitgifte van paspoorten. Raymond Sapoen (vernieuwingsbeweging Pertjajah Luhur) zei dat preventief moet worden opgetreden zodat haarden zoals bij Vreemdelingenzaken niet meer kunnen worden gevormd. Amzad Abdoel (NDP) noemde het netwerk naar andere ministeries zorgwekkend. Er zijn hoofd- en zijlijnen, concludeerde hij. Djoties Jaggernath zei namens de VHP-fractie alle steun toe aan de minister. Rabin Parmessar (NDP) zei dat decennialang over deze onfrisse zaken gesproken wordt, maar nu wordt er daadwerkelijk opgetreden.
Advertenties