Vijfde Coming Out Week feestelijk afgesloten
12 Oct 2015, 07:32
foto
De LGBT-beweging heeft veel steun gekregen van het bedrijfsleven dit jaar. (Foto's: René Gompers)


De lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) gemeenschap in Suriname heeft genoeg redenen om de vijfde Coming Out Week zondag feestelijk af te sluiten. Het platform heeft in Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven een belangrijke medestander gevonden. Daarnaast is het aantal sponsoren en ondernemingen dat de groep steunt explosief toegenomen. Bij het lustrum is de Milestone Achieved Toward Institutionilizing Equality (MATI) award geïntroduceerd. De eerste onderscheiding is aan Staatsolie uitgereikt.

Staatsolie is het eerste bedrijf dat in zijn arbeidsovereenkomst voorzieningen heeft getroffen voor seksueel anders georiënteerden. De definitie van ‘partner’ is aangepast zodat het geslacht neutraal is, legt Duncan Brunings, die voor Staatsolie de prijs in ontvangst heeft genomen. “Dat betekent dat als ‘partner’ wordt erkend bij Staatsolie, een man en een vrouw die getrouwd zijn, een man en een vrouw die met elkaar in concubinaat leven, twee mannen of twee vrouwen die in concubinaat leven. Dus alle voorwaarden die gelden voor het huwelijk, gelden dus ook voor deze mensen.”

De Coming Out Week is afgesloten met een straatparade. Tientallen mensen zijn afgekomen op het evenement. Enkele transgenders, uitgedost in galajurken en tiara's op, vormden af en toe ‘the center of attention’. “De loop is vooral bedoeld om heel zichtbaar te vieren dat men zichzelf beter heeft leren kennen,” licht Luciën Govaard van het LGBT platform toe. “Voor een heleboel mensen die anders dan hetero sexueel georienteerd zijn, is het moment van jezelf accepteren eentje om te vieren. ‘They came a long way’ in termen van stress en discriminatie.”

Het aantal bedrijven dat zichtbaar de lgbt beweging ondersteunt door het laten wapperen van de ‘regenboogvlag’ op zijn terreinen of gebouwen is van tien in 2011 dit jaar naar ruim negentig gestegen. De Coming Out Week heeft dit jaar ruim veertig sponsoren gehad, geeft Govaard aan. Vorig jaar waren het nog een handjevol. “We gaan verder met het vinden van medestanders,” zegt Govaard. “Het gaat om het bevorderen van wederzijds respect. Als we dat niet kunnen, gaan we in conflict raken en komt het samenleven in gedrang.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April