Bond Rosebel zet zich schrap voor gesprek RGM-directie
12 Oct 2015, 03:05
foto
Het heeft de bond veel inspanningen gekost om de ontevreden arbeiders weer aan het werk te krijgen.


Binnen twee weken zal de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) inhoudelijk en diepgaand onderhandelen met de directie van Rosebel Goldmines (RGM) over de aangekondigde inkrimping van personeel. De bond onder leiding van Lloyd Read is met zijn deskundigen bezig de informatie die de RGM-directie aan hem heeft verstrekt te bestuderen. Read zegt aan Starnieuws dat hij gereed is om samen met zijn team de job te klaren met "een zakelijke en harde opstelling om de tafel."

Het Canadees goudbedrijf wil 10% van zijn personeel –zo’n 150 tot 200 werknemers- afvloeien. En dat wil hij doen in positief overleg met de bond, die al heeft aangegeven geen voorstander te zijn van gedwongen ontslagen. Het RGWO-bestuur heeft vrijdag gesproken met minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Read heeft het antwoord dat hij wilde van de bewindsman gehad. Minister Dodson heeft gezegd dat hij de grootschalige goudindustrie voor het land wil behouden en dat de regering de afspraken die zijn gemaakt met RGM zal naleven in overeenstemming met de mineralenwet. Ook de ordening van de goudsector is tijdens het onderhoud aan de orde geweest.

Read is opgelucht dat zijn organisatie is gevrijwaard van het debacle Roma Pit, dat de RGM-directie als één van de redenen voor de afvloeiing heeft aangevoerd. De bondsman heeft herhaaldelijk gezegd dat de kwestie Roma Pit waar honderden illegale goudzoekers zitten, niet op het bord van de vakvereniging moet worden geschoven. Eén van de reden voor het vragen om een spoedonderhoud met de minister van NH was dan ook om het standpunt van de regering in deze te weten.

Het personeel van RGM had vrijdag omstreeks 12 uur ’s middags het bedrijf lamgelegd uit onvrede met de bekendmaking van de RGM-directie over de inkrimping. De werknemers stellen zich op het standpunt dat zij er alles aan hebben gedaan om de gestelde doelen van het bedrijf te halen en dat ze daarvoor worden beloond met afvloeiing. Het heeft het RGWO-bestuur veel voeten in de aarde gekost om de actievoerders weer aan het werk te krijgen. Twaalf uren nadat de actie was ingezet, hebben de arbeiders het werk hervat.

In een informeel gesprek eind september had de RGM-directie de bond gezegd dat zij geen mogelijkheden meer zag om de afvloeiing van personeel te voorkomen. Bij de bond zoekt de directie van het goudbedrijf naar draagvlak voor de inkrimping. In een presentatie heeft de directie aangeven wat zij verwacht van de bond. De voorstellen en andere informatie zijn op papier verstrekt aan de RGWO voor bestudering. De bekendmaking over de inkrimping zou de directie aanvankelijk doen op 6 oktober, maar om tot nog toe onbekende reden heeft zij dat twee dagen later, op 8 oktober gedaan.
Advertenties