Kindermisbruik Apoera moet aangepakt worden
12 Oct 2015, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos tijdens een persconferentie in Nieuw Nickerie.


Minister van Justitie en Politie (Juspol), Jennifer van Dijk-Silos is tijdens haar werkbezoek in het Inheemse dorp Apoera, geïnformeerd over seksueel misbruik van kinderen. De bewindsvrouw zegt dat zij daar keihard haar mening heeft gegeven. Ze gaf ook flink af op de politie, bij wie de gevallen bekend zijn, maar doet alsof ze niets weet.

De minister heeft ook aangehoord dat misbruikte kinderen niet opgevangen worden. “Iedereen weet in Apoera over de gevallen, maar niemand praat erover,” zei de minister op een persconferentie in Nieuw Nickerie. Het heeft haar als vrouw, moeder en oma wel getriggerd om met collega’s te gaan praten hierover. "In dat deel van Suriname is er structureel incest en kindermisbruik. Er wordt structureel verkracht." Van Dijk-Silos vindt dat het plaatselijke gezag ook moet weten wat er allemaal gebeurt in dat gebied.

De bewindsvrouw heeft aangekondigd dat de politie niet meer moet gaan zitten wachten totdat er een klacht binnenkomt, maar moet ambtshalve optreden en de daders opsporen wanneer de gevallen bekend zijn onder de gemeenschap. “De politie moet gebruik maken van haar opsporingsbevoegdheid en niet zitten wachten totdat een klacht binnenkomt. We hopen dat wij de gevallen nu vrij snel gaan horen, zodat ook ingegrepen kan worden," stelde de minister.

Nagegaan zal worden hoe het bureau Slachtofferhulp betrokken kan worden, zodat de slachtoffers tijdig hulp kunnen krijgen en professioneel begeleid kunnen worden. De minister is van mening dat wanneer een moeder weet dat haar kind misbruikt wordt en niets doet en haar rug keert, dat ze uit het gezag moet worden gezet. Van Dijk-Silos benadrukt dat het gaat om het belang van een kind. “We kunnen niet toestaan dat onze kinderen structureel seksueel misbruikt worden binnen een gemeenschap die het weet en niets doet. Zolang er een wet is zullen wij dat handhaven en de kinderen in bescherming nemen," zei de minister.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April