Paal: Geen sprake van suppletoire begroting
09 Oct 2015, 20:02
foto
Assembleelid Anton Paal (PALU) stelt de 'suppletoire begroting' aan de kaak. (Foto: René Gompers)


De inhoudelijke behandeling van de 'suppletoire begroting 2015' is vanmiddag om 17.00 uur begonnen, nadat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën urenlang de vele correcties op de begroting had doorgegeven. Gisteren is de vergadering verdaagd omdat er nog veel technische aanpassingen moesten worden aangebracht. Anton Paal (PALU) benadrukte vanavond dat er geen sprake is van een aanvullende begroting. Het goedgekeurde budget is met een derde teruggebracht. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ondersteunde Paal dat hier geen sprake is van een suppletoire begroting.

Paal zei dat er iets fundamenteel fout is met de wijze waarop tot nu toe het binnen de begroting uitgestippelde beleid wordt uitgevoerd. "Vragen die zich in zo’n situatie onwillekeurig aan ons opdringen zijn:
a. hoe realistisch begroten wij? of;
b. Hoe serieus moeten wij de begroting nemen, die hier elk jaar met veel pathos worden gepresenteerd, wanneer deze door ongeacht welke omstandigheid, op een eenvoudige wijze, sommigen zouden zeggen 'met een pennenstreek', met 3.2 miljard kan worden teruggebracht," stelde Paal.

Diverse Assembleeleden, onder wie de voorzitter van commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar (NDP), stonden stil bij de redenen die geleid hebben tot een drastische wijziging van de begroting.
- Het tekort op de personeelskosten.
- De lage realisatiegraad van de begrotingen;
- De verminderde staatsinkomsten;
- Bezuinigingsmaatregelen.

Rossellie Cotino (NDP) en Diana Pokie (ABOP) hebben indringende vragen gesteld over het terugbrengen van het bedrag voor vroege stimulatie van kinderen tot nul. Gevraagd werd waarom er gesneden is in onder andere in de uitgaven van de Medische Zending. Pokie kreeg ondersteuning van de NDP-fractieleider André Misiekaba hierin.

Het antwoord is neen
"De wijze waarop de wijzigingen binnen de begrotingen hebben plaatsgevonden, althans voorgesteld, laat ons eerder denken aan een regularisatiebegroting, waarbij sommige posten worden verhoogd en weer andere verlaagd, speciaal i.v.m de legislatieve flexibiliteit van de begroting. Maar ook daar zijn er regels; men is daarbij verplicht om binnen het eerder begrote budget te blijven. Bij regularisatie, gebeurt de herschikking achteraf en mag, in tegenstelling tot een suppletoire begroting, het niet leiden tot verhoging van de begroting. Ook sanering (inkorting), zoals die in de onder uw hamer zijnde ontwerpwetten zijn opgenomen kunnen niet via een regularisatie begroting. Welke soort van begrotingen hebben wij nu voor ons ? Zoals ik heb aangegeven kan er hier niet gesproken worden van een suppletoire begroting, noch minder van een reguralisatie begroting.
Kan en mag de regering op deze wijze proberen een niet realistische begroting te corrigeren?. Het antwoord is ondubbelzinnig neen," zei Paal.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April