Barcelona zal aanklacht belastingfraude Messi aanvechten
09 Oct 2015, 16:47
foto
Barca-topsptits Lionel Messi riskeert een gevangenisstraf voor belastingfraude. (Foto: AFP)


De Spaanse topclub Barcelona heeft zich pal achter zijn sterspeler Lionel Messi geschaard. Messi en zijn vader moeten volgens een Spaanse rechter voor het gerecht op beschuldiging van belastingfraude.

Barcelona zal de externe beslissingen aanvechten omdat deze erop gericht zijn om de club ongunstig aan te vallen. Het besluit van de rechter donderdag staat volgens Barcelona lijnrecht tegenover het standpunt van de officier van justitie, die vindt dat de aanklacht tegen de 28-jarige Messi moet worden geschrapt. De Spaanse autoriteiten onderzoeken ook de belastingen van twee andere Barca-spelers.

"FC Barcelona veroordeelt de opeenhoping van volledig niet-ontvankelijke en externe beslissingen die al enige tijd aan de gang zijn en die niets te maken hebben met strikt sportieve aangelegenheden", zegt de club in een verklaring. “Deze zaken zijn schadelijk voor het goed functioneren van de club, de stabiliteit en die van de spelers die er deel van uitmaken.”

De verklaring van de voetbalclub gaat verder:"De club zal met meer vastberadenheid dan ooit samenwerken om haar legitieme rechten te verdedigen en is klaar voor nieuwe uitdagingen die kunnen ontstaan."

De Argentijnse international Javier Mascherano, die uitkomt voor Barcelona, is in september aangeklaagd voor belastingfraude van meer dan een miljoen euro. De Braziliaanse Neymar is door een rechter formeel beschuldigd van het ontduiken van 14,1 miljoen euro aan belastingen. De club zelf is vorig jaar beschuldigd van belastingfraude bij het ondertekenen van het contract van Neymar met de Braziliaanse club Santos. Er werd toen 13,5 miljoen euro betaald in wat zij noemden een “aanvullende belastingaangifte.”

Messi en zijn vader Jorge worden ervan beschuldigd dat zij Spanje voor meer dan 4 miljoen hebben opgelicht. Advocaten van de belastingdienst hebben gevangenisstraffen van 22 maanden geëist voor beide verdachten. Vader en zoon ontkennen de aanklachten. Messi's advocaten hebben betoogd dat de speler "nooit een minuut van zijn leven heeft gewijd aan het lezen, bestuderen of het analyseren van de contracten.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April