Rond het originele monument van Baba en Mai
09 Oct 2015, 12:39
foto


(Aangeboden)

Het doet mij genoegen eenieder mede te delen dat ik als mede-initiatiefnemer van het monument van Baba en Mai, op geen enkele wijze enige bemoeienis had met de plaatsing van een soortgelijk monument met dezelfde naam in Kolkata, India.

Ons monument van Baba en Mai werd gemaakt ter gelegenheid van de herdenking van 120 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni 1993. Dit was toen hét idee van de voormalige voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie, Lando Ramdin. Toen functioneerde de bestaande Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie om politieke redenen niet goed, maar de herdenking van 120 jaar Hindostaanse immigratie naderde steeds dichterbij.

Het gedenkboek van 90 jaar Hindostaanse immigratie van de vereniging Manan in Nederland, was nog steeds in de gedachten van vele vooruitstrevende Hindostanen in Suriname. De geestelijke vader van dat gedenkboek van 5 juni 1963, was de politicoloog Evert Azimullah. Tien jaar later verscheen in 1973 het gedenkboek van dr. J. H. Adhin met als titel ‘100 jaar Suriname’ en in 1993 wordt het monument van ‘Baba en Mai’ gemaakt op de werkvloer van de Suralco te Paranam met een mengelmoes van enthousiaste Suralco-medewerkers. De beeldhouwer van dit monument is de kunstenaar Krishnapersad Khedoe en de naam Baba en Mai is van de Neerlandicus en Indoloog, drs. Motilal Marhé. Dit monument is dankzij de toenmalige general-manager van de Suralco, Henk Ramdin, in massief aluminium gegoten en het geheel weegt 2.480 kilo.

De makers van dit monument hebben in 1998 ook een gedenkboek uitgegeven.
Noemenswaardig voor alle drie gedenkboeken is de grote wens voor een harmonische samenleving in Suriname en het multiculturele aspect van de hele redactie van de drie boeken, benadrukt dit ook.

Ten overvloede zij opgemerkt, dat de makers van het originele monument van Baba en Mai naast het Kabinet van de president, op geen enkele wijze enige bemoeienis hebben gehad met het monument met dezelfde naam dat onlangs in Kolkata in India is onthuld. Onze makers in Paramaribo zeggen nog steeds, overeenkomstig het gedicht van Jit Narain, ‘Ik buig mij neer voor jouw voeten Aji, als dank niet als plicht.’ Zullen wij het voorlopig ook zo houden…!


Namens de makers van het originele monument van Baba en Mai,
Stichting Cultuureducatie,
Benjamin Mitrasingh
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April