Bond Rosebel bij minister Natuurlijke Hulpbronnen
09 Oct 2015, 08:51
foto
Het bestuur van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie tijdens het onderhoud met NH-minister Regillio Dodson. (Foto: Raoul Lith)


Met heel veel moeite heeft het bestuur van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), de actievoerende arbeiders van het bedrijf zover gekregen dat zij in de vroege ochtend hebben hervat. De werknemers vinden dat zij veel offers hebben gebracht en dat de directie van Rosebel Goldmines (RGM) dat kan beamen. De RGM-arbeiders hadden gistermiddag omstreeks 12.00 uur het werk spontaan massaal neergelegd uit onvrede met de opvatting van de leiding van het bedrijf.

Het kan er bij hen niet in dat zij voor het harde werken nu worden beloond met afvloeiing. In een zeer rumoerige vergadering gisteren te Brokopondo heeft RGWO-voorzitter Lloyd Read geprobeerd de gemoederen te kalmeren. Het bondsbestuur is nu bij de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson. Het onderhoud volgt na een brief van de RGWO om een spoedonderhoud over de situatie bij het goudbedrijf.

Bondsvoorzitter Read zegt aan Starnieuws dat het bedrijf nu weer operationeel is. De directie heeft aangegeven dat ze een aantal zaken met de vakbond wil bespreken om verder te bezuinigingen. Read wijst erop dat hij geen voorstander is van gedwongen ontslagen. Hij voelt meer voor vrijwillig vertrek van werknemers.
Evenals het personeel ervaart Read de uitspraak van de RGM-directie over Roma Pit als een bedreiging. “En ik laat me door niemand bedreigen. De kwestie Roma Pit ligt niet binnen mijn bevoegdheden. Het bedrijf moet zijn probleem daar deponeren waar hij dat hoort te doen.” De Roma Pit is al jaren een punt van dispuut tussen illegale goudzoekers en het Canadees goudbedrijf. “Rosebel voorziet in een verdere inkrimping van zijn personeelsbestand indien Roma East, waar op dit moment een grote groep illegale goudzoekers actief is, niet spoedig wordt vrijgemaakt van illegale goudwinningsactiviteiten,” staat in de verklaring van de RGM-directie waarin zij de inkrimping van 10% van haar personeelsbestand aankondigt.

“Je kunt een kwestie dat de regering regardeert niet op het bord van de bond leggen,” zegt Read over de Roma-kwestie. Hij wil dat de overheid een standpunt inneemt over deze zaak. “Ik moet weten wat onze positie is, alvorens ik verder kan handelen.”
Advertenties