Twee veroordeeld tot zes jaar cel voor beroving
09 Oct 2015, 06:23
foto


Narvond P. en John K. zijn elk veroordeeld tot een celstraf van zes jaar onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Rechter Danielle Karamatali legde hen donderdag deze straf op. De twee veroordeelden zijn een winkelpand binnengedrongen en hebben goederen gestolen aan de Bomaweg in het district Wanica.

De benadeelde kwam rond middernacht thuis en zag drie gemaskerde mannen op zijn terrein. De mannen overvielen hem en pakten zijn mobiele telefoon af. Ze reden met de auto weg. De politie zag een verdacht voertuig en sommeerde hen om te stoppen. Bij het doorzoeken van het voertuig, trof de politie zakjes met geldmunten en natte kledingstukken aan. Bij de politie hadden de veroordeelden toegegeven dat de kledingstukken van hen waren. Ook had een van de verdachten het feit bekend. Op de rechtszitting bleven ze ontkennen en beweerden zij onschuldig te zijn.

De advocaten Raoul Lobo en Benito Pick stonden de verdachten bij. Lobo voerde aan dat er vormverzuim was door de politie. Bij de aanhouding zijn er volgens de raadsman ernstige vormfouten gemaakt. Agenten hebben kennelijk een leugenachtig proces-verbaal opgesteld dat niet overeenkomt met de omschrijving van de gebeurtenis, voerde Lobo aan. Ook zouden zij misbruik gemaakt hebben van hun controlebevoegdheid. Lobo merkte op dat de agenten de zaak een andere wending hebben gegeven door feiten te verdraaien. “Dit openlijk verdraaien heeft een dergelijk ernstige karakter dat het Openbaar Ministerie zijn recht op vervolgen heeft verspeeld en niet ontvankelijk dient te worden verklaard. Dit, omdat er sprake is van ernstige schending van beginselen van een goede procesorde. Hierdoor is doelbewust of met grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte, diens recht op een eerlijke behandeling, op een onaanvaardbare wijze tekort gedaan,” voerde Lobo aan. Hij vroeg om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te willen verklaren en vrijspraak wegens gebrek aan bewijs of substantiële strafvermindering.

De rechter verwierp het verzoek van Lobo. Zij merkte op dat de verkregen bewijzen niet onrechtmatig zijn en dat indien de raadsman vormverzuimen geconstateerd had, hij deze in de voorfase bespreekbaar gemaakt moest hebben. Ze voerde aan dat de veroordeelden niet benadeeld zijn in hun belangen. De politie had een redelijk vermoeden en de veroordeelden konden toen geen steekhoudende verklaring geven. Ook had de benadeelde zijn munten en zakjes herkend. Op de zak had hij het bedrag geschreven. Karamatali legde de straf conform de eis van officier van justitie, Shanta Mahadew, op.

Wanita Ramnath
Advertenties