'Dag van de Maafa' in teken van Columbusdag
10 Oct 2015, 12:28
foto


Op 12 oktober herdenken miljoenen Afrikanen in de Kiswahili regio van het Afrikaans continent en Afrikanen in diaspora in de VS en Caribisch Gebied, de 'Dag van de Maafa' of de 'Afrikaanse Holocaust'. De Swahili regio van Afrika loopt van de centrale westkust, Nigeria, Ghana, Ivoorkust, door centraal Afrika tot de Oostkust, Somalië, Kenia en Tanzania. De term is afgeleid van de Kiswahilie taal die ramp of een grote tragedie betekent.

In de literatuur verwijst het begrip naar de vijfhonderd jaar historie van het lijden van Afrikanen en Afrikanen in diaspora van invasie, onderdrukking, slavernij, dehumanisering, exploitatie, kolonialisme en imperialisme. Het begrip werd populair in de publicatie Let the Circle Be Unbroken van de Afro Amerikaanse Prof. Mevr. A. Mirimba en wel met het volgende citaat: The Maafa has disconnected us from our culture and origin. We have remain vulnerable in a social order that not reflect our culture identity. We are now using to reclame our right to tell our own story of 'The Maafa'.
Holocaust betekent een groot vuur, afgeleid van de Joodse vervolging door Hitler in de Tweede Wereld Oorlog. Metaforisch wordt de 'Afrikaanse Holocaust' afgebeeld als een vernietigend vuur van vijf eeuwen door de Arabische en de Europese Driehoeks Slavenhandel die het Afrikaans continent heeft beroofd van zijn onderdanen, land, cultuur, kunst en natuurlijke hulpbronnen. Door de eeuwen heen zijn de gevolgen van de beroving o.a. desintegratie van de tribale samenleving, armoede, stammenstrijd, hongersnood, verspreiding van nieuwe infectieziekten nog steeds zichtbaar op het Afrikaanse continent, ondanks bilaterale en multilaterale ontwikkelingshulp op programma`s van het IMF, de Wereld Bank, de EU en tientallen NGO`s.

Naar schatting hebben meer dan 100 miljoen Afrikanen onder dwang het Afrikaanse continent verlaten door de Arabische en de Trans Atlantische slavenhandel.
De opvattingen over de slavenhandel hebben geleid tot botsingen van twee visies; de Eurocentrische wereldvisie en de Afrocentrische wereldvisie en de opleving van het Pan-Afrikanisme en de Afrikaanse Unie: een filosofie die terrein won tijdens de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd in de 20 eeuw.

Het Panafrikanisme stelt dat de Afrikaanse natiestaat een constructie is van de koloniale mogendheden, en dat alle Afrikaanse landen alsook de Afrikanen die in de rest van de wereld leven, zich samen sterk moeten maken om hun belangen in de wereld te behartigen. De Afrikaanse Unie is een intergouvernementele en supranationale politieke unie van Afrikaanse landen, de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Op diverse internationale fora o.a. The Anti Discrimination Conference of Durban in 2002 en in Zwitserland in 2009 is het alleen maar bij spijtbetuiging gebleven van bepaalde westerse leiders. Eind vorige eeuw is de beweging opgelaaid van herstelbetaling aan de nazaten van de Afro Amerikanen in diaspora o.a. N’Cobra: the Coalition of Blacks for Reparation in America en Pranafstrag in Suriname.

H. Raghoebar M.Sc. Docent Faculteit der Humaniora
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April