Remco Campert krijgt Prijs der Nederlandse Letteren
08 Oct 2015, 20:18
foto
De Belgische koning Filip overhandigt de Prijs der Nederlandse Letteren an Remco Campert. (Foto: Taalunie)


De Nederlandse dichter, schrijver en columnist Remco Campert (86) ontving vandaag in het Koninklijk Paleis in Brussel de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van koning Filip. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro. Deze prijs wordt toegekend om de drie jaren door de Nederlandse Taalunie.

'Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur', zo stelt de jury onder voorzitterschap van Kris Humbeeck. De jury noemt Campert een groot stilist die verschillende generaties blijft aanspreken. ‘Zijn thematische obsessies, zijn stilistische veelzijdigheid en zijn naar de vorm diverse oeuvre maken van Remco Campert een uitzonderlijk compleet schrijver.

Anderen inspireren
Tijdens de uitreiking zong Giovanca Remco Campert toe en las Hagar Peeters gedichten voor. De voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, Jet Bussemaker, benadrukte dat Camperts ‘rijke oeuvre van onschatbare betekenis is voor de cultuur van onze landen’. Zij sprak Campert toe met de woorden: ‘U brengt de artistieke verbindingen tot stand die kunst en cultuur vaak nog dichter bij mensen kunnen brengen. En die mensen inspireren'. Alida Neslo, theatermaker, zat namens Suriname in de jury. Suriname is geassocieerd lid van de Nederlandse Taalunie.

Campert heeft sinds zijn debuut in 1951 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn poëziebundels Met man en muis en Het huis waarin ik woonde (1955) werden bekroond met de Jan Campertprijs. In 1979 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend. Ook was in dat jaar Camperts roman Het leven is vurrukkulluk actieboek van de campagne 'Nederland Leest'.

Oeuvreprijs
De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De Taalunie stimuleert ermee dat men binnen en buiten het taalgebied kennisneemt van belangwekkende Nederlandstalige cultuur. De prijs toont bovendien dat het Nederlands een taal is waarin excellente literatuur wordt geschreven. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie dat de prijs in februari jl. toekende bestaat uit:

Jet Bussemaker, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (voorzitter)
Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Sander Dekker, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Robert Peneux, Surinaams minister van Onderwijs en Volksontwikkeling (waarnemend lid).
Advertenties