Oemraw blij met goede prijs ureum
08 Oct 2015, 06:26
foto
Ureum van het Surinaamse bedrijf, Capstone Logix, wordt uitgeladen in Guyana.


De voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw, is blij dat er door de ondernemer Robert Chin van Capstone Logix veel goedkoper ureum geleverd kan worden aan landbouwers. “Deze aannemer is al geruime tijd bezig, maar de heersende monopolie te kunnen doorbreken, was een hele klus. Eindelijk is het nu zover en hij kan tegen de eerste week van november al voor een lading zorgen,” deelt Oemraw mee aan Starnieuws.

Oemraw merkt op dat goedkopere ureum kostenverlagend zal werken. Momenteel wordt ureum voor SRD 100-105 verkocht, terwijl de ondernemer kan leveren voor ongeveer SRD 75. Oemraw merkt op dat de ondernemer in staat is om 8000 ton aan ureum te importeren. De landbouwers hebben tegen eind november ureum nodig voor hun rijstaanplant. Eerst moet er nagegaan worden hoeveel er dit seizoen ingezaaid zal worden. Volgens de SPBA-topman zal dit aanzienlijk minder zijn, omdat de opkoopprijs niet aantrekkelijk is. Bovendien zijn veel silo's nog vol met padie van het vorige seizoen.

Chin zegt aan Starnieuws dat voor meer dan twintig jaar de landbouwers in de ban geweest zijn van een zogenaamde alleenvertegenwoordiger van kunstmest uit Trinidad & Tobago. De leveringen waren vaak laat, maar bovenal veel te duur. Het was soms zelfs goedkoper om ureum te brengen in containers vanuit Nederland. De regering heeft geprobeerd kunstmest te importeren uit Venezuela. Helaas bleek deze achteraf zeer duur te zijn en werd onze concurrentiepositie niet verbeterd. Chin zegt dat door goed logistiek management van Capstone Logix, een Surinaams logistiek bedrijf scherpe prijzen kan aanbieden. Dit gebeurt in samenwerking met Fertagro Inc USA. Tegen marktconforme prijzen zal kunstmest uit Trinidad, USA, Rusland of Noord Afrika worden aangeboden.

"De Surinaamse boeren alsook toonaangevende verwerkers en exporteurs hebben zich verheugd getoond dat dit staat te gebeuren en kijken uit naar de eerste levering binnenkort. Deze week hebben de Guyanese boeren en de suikerindustrie de eerste trucks kunnen lossen en zijn gereed voor de komende inzaai. "En zoals elke boer kan vertellen, is succesvol landbouw afhankelijk van je water en logistiek management," stelt Chin. De boeren en verwerkers zitten nog wel met een dilemma dat enerzijds de waarde van hun voorraad kunstmest te hoog is, omdat ze duur hebben ingekocht en anderzijds de waarde van hun padie te laag is, omdat ze niet op tijd hebben kunnen verkopen door allerlei perikelen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April