Hindori: Extra aandacht voor prostaatkanker nodig
07 Oct 2015, 17:28
foto
Aanwezigen tijdens de lezing over prostaatkanker. (Foto: St. Vincentius Ziekenhuis)


Prostaatkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Het precieze aantal patiënten met prostaatkanker in Suriname is niet bekend, maar er wordt wel een stijging door de urologen waargenomen. De gemiddelde leeftijd van de Surinaamse man is de laatste jaren aan het toenemen, waardoor de kans op prostaatkanker groter wordt. Ook door een slechtere welvaartsleefstijl (zoals overgewicht, slechte voeding en weinig beweging) krijgen kankersoorten eerder de kans om zich te manifesteren, zegt Manodj Hindori, algemeen directeur van St.Vincentius Ziekenhuis aan Starnieuws.

Beginnende prostaatkanker geeft nauwelijks klachten. Indien prostaatkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is volledige genezing mogelijk. Het is dus belangrijk om vroegtijdig een onderzoek te laten doen, benadrukt Hindori. Eenvoudige onderzoeksmethoden zijn de PSA bepaling (prostaat specifiek antigeen in het bloed), rectaal toucheren van de prostaat en prostaatbiopsie. Een verhoogde PSA betekent niet altijd prostaatkanker, maar is wel een reden voor alertheid. Internationaal lopen de meningen uiteen of alle mannen boven de 50 jaar verplicht moeten worden gescreend op hun PSA. Aan de ene kant kan prostaatkanker door een bevolkingsonderzoek vroegtijdig worden opgespoord, aan de andere kant vindt er dan veel onnodig onderzoek en behandeling plaats.

Indien de prostaatkankercellen verder zijn gaan uitdijen, wordt er radiotherapeutisch bestraald of operatief ingegrepen. Het succes van deze behandelingen hangt af van de agressiviteit van de kankercellen. Als de prostaatkanker verder is uitgezaaid dan zijn de kankercellen doorgedrongen naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren en botten. In dit stadium van de tumor is genezing niet meer mogelijk. Er is wel medicatie mogelijk om het leven te verlengen. De gemiddelde levensverlenging bij hormoonbehandeling is twee jaar.

Tijdige controle
In Europa en de Verenigde Staten is de sterfte aan prostaatkanker sedert 1995 met 30% gedaald. Dit komt onder andere door vroege screening en detectie van kankercellen in de prostaat. In Suriname zijn de diagnostische mogelijkheden beperkter dan in het rijke westen, maar toch kan er hier al veel aan prostaatonderzoek worden gedaan. Het belangrijkste is om boven de 50 jaar de prostaat tijdig te laten controleren, zeker als prostaatkanker in de familie voorkomt. Verder helpt een gezonde leefstijl, met de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging, het lichaam gezond houden.

Het St. Vincentius Ziekenhuis hield dinsdag een lezing over prostaatkanker. De inleiding werd verzorgd door de Nederlandse prostaatkankerspecialist Evert Jan Barten van de Stichting Urosur, die werkzaam is in de Urologie Praktijk van het ziekenhuis. Uit de discussie tijdens een lezing is gebleken dat er in de gemeenschap veel behoefte bestaat aan informatie over prostaatkanker. De aanwezigen overspoelden uroloog Barten met hun vaak persoonlijke vragen. Een van de aanbevelingen van de avond is om speciale informatiefolders te ontwikkelen voor de patiënten en de huisartsen. Al met al was het een succesvolle lezing, concludeert Hindori.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April