Open schrijven aan de minister van Justitie en Politie
07 Oct 2015, 08:28
foto


Geachte mevrouw de minister,

Sedert uw aantreden als minister van JusPol zien wij in Suriname daadkracht en een nieuwe vorm van ‘no-nonsens’ aanpak. Dat doet mij goed en velen met mij. Verder bent u iemand die de daad bij het woord voegt. Ook een eigenschap die wij bij ettelijke Justitie ministers niet meer hebben gezien in de afgelopen jaren.

U bent een grote schoonmaak begonnen bij ettelijke afdelingen binnen het KPS, doch ook bij de penitentiaire diensten, om zo de corruptie een halt toe te roepen. Chapeau!
Nu het Openbaar Ministerie nog, waar er enkele lieden rondlopen die niet geknipt zijn voor hun verantwoordelijke taak als vervolgingsambtenaar.

Wat mij wel zorgen baart zijn de lage straffen voor lieden, die onder invloed van alcohol, het leven ontnemen van ettelijke weerloze burgers in het verkeer. De vele ongelukken in het verkeer waar doden vallen, omdat er mensen in dit land zijn, die onder invloed van alcohol (drugs!), hun autovoertuig als een ‘illegaal’ wapen gebruiken. De straffen, welke deze lui aan hun broek krijgen, zijn bijkans een belediging aan de slachtoffers en hun familie. Om maar te zwijgen van de immateriële schade.
Het wordt dus tijd dat alcoholmisbruik in het verkeer dezelfde strafproportie krijgt als iemand die in het bezit is van 1 pond cocaïne!.
Het mag toch niet waar zijn, dat de ene drug (alcohol die meer slachtoffers maakt dan welke andere drug dan ook), anders wordt ingekaderd binnen het strafrecht, dan de andere (bijvoorbeeld marihuana, cocaïne/heroïne?)

Waar blijft het gelijkheidsbeginsel in deze kwestie? Is het omdat alcohol een soort ‘gelegaliseerde harddrug’ is die ook geconsumeerd wordt door hen die tot de wetgevende macht, de rechterlijke en uitvoerende macht behoren? Waarom niet marihuana en cocaïne legaliseren? Die maken minder slachtoffers dan alcohol. Onderzoek kan dat staven.

Hoe zit het verder met het aansprakelijk stelln van bedrijven die dit verderfelijk spul maken? Wel de dealer van coke inrekenen, maar de alcoholindustrie niet? Vanwaar dit onderscheid? Hoe kunnen wij anno 2015 een alcoholindustrie tolereren die gif produceert en distribueert waarbij velen (en in meerdere mate vaker onschuldigen) het slachtoffer van worden? Te denken valt aan de vele onschuldige kinderen die doodgereden worden door dit soort criminelen?

Een ander punt van zorg is de buitensporige aanwezigheid van de drug XTC.
Wij kenden in Suriname geen XTC in de afgelopen 5 jaren. Deze zogenaamde party-drug is veelvuldig te vinden in discotheken en house-party’s.
Opvallend is dat sedert de toestroom van toeristen uit Noord-Europa (als stagiair en of ‘zakenlui’, ) ook een toename van XTC valt te bespeuren. Is er soms een causaal verband aan te wijzen?
De betreffende diensten op Zanderij hebben blijkbaar geen oog voor deze nieuwe vorm van harddrug.
Afgelopen april was ik in Suriname en moest tot mijn verbazing constateren dat er bijkans geen controle is op passagiers, afkomstig uit landen die te boek staan als ‘drugsland’ in Europa. Terwijl bekend is dat er landen in Europa zijn, die nummer 1 te boek staan als XTC-producent.

Is het niet tijd dat de betreffende diensten op Zanderij alerter zijn als het gaat om de controle op vluchten, afkomstig uit Europa?

Vele landgenoten die richting Europa reizen kunnen het navertellen: de onheuse en tendentieuze controle op Schiphol van de douane op vluchten uit Suriname.
Goed, er zijn enkele lieden in ons land die denken snel rijk te worden door zich als koerier aan te bieden om een kilootje of meer aan coke richting Europa te vervoeren. Mijn petje af voor het BID-team op Zanderij dat bijkans elke week minimaal een avonturier in de kraag vat.

Maar sprekend over het reciprociteitsbeginsel: is het ook geen tijd dat wij als land ook een stringent drugscontrole-beleid gaan uitzetten richting toeristen uit Noord-Europa. Ik heb mij zitten afvragen hoe de duizenden XTC-pillen Suriname binnenkomen.
Toerisme voor Suriname is goed en aan te bevelen. Maar het mag geen vrijbrief zijn voor figuren die ons land komen verzieken, als het nu stagiaires/zakenlieden, ontwikkelingswerkers of delegaties zijn. “Niemand staat boven de wet”.

Op Schiphol ondervinden Surinaamse landgenoten soms barbaarse behandelingen in de vorm van insinuerende vragen van douaneambtenaren. Wel nu: wij zijn een geciviliseerd volk en welgemanierd. Het aanscherpen van de controle op passagiers op Zanderij, komend uit (Noord)-Europa, is niet veel gevraagd.

In Singapore werd enkele jaren geleden, een Hollandse zakenman ter dood gebracht op bezit van cocaïne. Deze zakenman (in driedelig pak met stropdas) gaf toe dat hij al enkele jaren bezig was drugs in te voeren in Singapore. Een ogenschijnlijk ‘nette zakenman’ die later bleek, een grote drugssmokkelaar te zijn (..).

Als land met een relatief jonge bevolking kunnen wij ons niet meer permitteren onze jonge mensen te laten slachtofferen door figuren die een immoreel leven leiden. Tijd dus om onze wetgeving op dit terrein aan te scherpen in DNA.

Hoogachtend,
Colvin Overdiep
(Nieuw Nickerie-Spijkenisse)
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March