Assembleecommissie over bauxiet heeft veel spitwerk
07 Oct 2015, 00:01
foto


Zoals aangekondigd door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is er een commissie benoemd die zich zal verdiepen in de bauxietsector. De regering legt de laatste hand aan de overeenkomst met Alcoa. Duidelijk is dat Suralco per 30 november de deuren sluit. Het personeel wordt afgevloeid. President Desi Bouterse heeft aangekondigd tijdens de jaarrede dat er een studie verricht zal worden voor het opzetten van een aluinaarde raffinaderij om het bauxiet van Bakhuis te verwerken. Het gaat om een investering van US$ 3 miljard.

De Assembleecommissie is tijdens de huishoudelijke vergadering dinsdag ingesteld onder leiding van Rabin Parmessar (NDP). In deze commissie hebben verder zitting: Gregory Rusland (NPS), Marinus Bee (ABOP), Asiskumar Gajadien (VHP), Carl Breeveld (DOE), Ingrid Karta-Bink (PL), Patrick Kensenhuis, Glenn Sapoen en Jennifer Vreedzaam (allen NDP, afkomstig uit district Para).

Er was reeds een commissie tijdens de vorige zittingsperiode. Het was nodig om een nieuwe commissie in te stellen. In De Nationale Assemblee bleek duidelijk de behoefte te bestaan aan meer informatie. Ruim 2000 banen komen op de tocht in deze sector. Werknemers in dienst van toeleveringsbedrijven zijn tussen wal en schip beland.

Diverse critici hebben de voorlopige intentieverklaring aan flarden geschoten. Zij vinden dat Alcoa wil voorkomen dat andere spelers op het veld komen. Tijdens de haalbaarheidsstudie van twee jaar, kan er geen zaken met derden worden gedaan. Er zijn al diverse studies uitgevoerd door Alcoa over Bakhuis, maar deze waren steeds negatief. Internationaal zijn er geen mededelingen gedaan over de voornemens om een raffinaderij op te zetten. Deze mededeling is via de directie van Suralco alleen in een interne mail kenbaar gemaakt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March