Vermiste ‘El Faro’ gezonken in Bahamaanse wateren
06 Oct 2015, 18:24
foto
Het vrachtschip 'El Faro' is gezonken nadat hij het pad van orkaan Joaquin kruiste. (Foto's: Reuters)


Het vermiste vrachtschip ‘El Faro’ is in Bahamaanse wateren gezonken nadat hij in het pad van orkaan Joaquin kwam. Het 224 meter lange vaartuig werd vanaf donderdag nadat hij een noodsignaal had gestuurd, vermist. Aan boord waren 33 bemanningsleden, 28 Amerikanen en 5 Polen.

De Amerikaanse kustwacht zegt dat er een ‘niet te identificeren lichaam’ is gevonden. De zoektocht wordt echter voortgezet. Zondag hebben vliegtuigen op hun zoektocht naar sporen van het schip, brokstukken gevonden. Er zijn reddingsvesten en containers gesignaleerd, maar ook olie in het water. Aan de hand van deze vondsten concluderen de reddingsteams dat het schip is gezonken.
Samen met het lichaam is ook een zwaar beschadigde reddingsboot gevonden. "We zijn nog op zoek naar overlevenden of enige tekenen van leven," zegt de Amerikaanse Kustwacht-kapitein, Mark Fedor, Hij voegt eraan toe dat de bemanning echter geconfronteerd wordt met "moeilijke omstandigheden om te overleven."

De kustwacht heeft in een gebied van 70.000 vierkante zeemijlen gezocht naar de bemanning. Het schip, dat voer van Florida naar Puerto Rico, kreeg water naar binnen, voordat het volgens de noodoproep zonk. De eigenaars, Tote Maritime, zeggen dat het schip de macht over de besturing verloor nadat de motoren het lieten afweten.

Tote Maritime zegt dat twee schepen die zijn verzonden naar de rampplek een container hebben gevonden, die tot de lading van El Faro behoorde. Het bedrijf heeft ook zijn besluit om het schip zo dicht bij een orkaan te laten varen, verdedigd. In een verklaring zegt het Tote Maritime dat het schip uitgerust was om situaties zoals verandering van weersomstandigheden aan te kunnen.

Het schip kruiste het pad van categorie 4 orkaan Joaquin toen deze de Bahama’s verliet. De orkaan heeft zware regen gebracht naar de Bahama’s en een aantal huizen beschadigd. Joaquin is nu afgezwakt naar een categorie 1 orkaan en verwijdert zich nu van Bermuda. Het eiland kampt echter nog met tropisch stormweer, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center.

Joaquin bevindt zich zo’n 255 kilometer ten noorden van Bermuda, met maximale aanhoudende winden van 140 km per uur. Het NHC verwacht in de loop van de komende 48 uur een geleidelijke afzwakking van Joaquin, die de oostelijke kust van de Verenigde Staten passeert.
Advertenties