World Teachers' Day 5 oktober
05 Oct 2015, 15:48
foto


(Aangeboden)

Aan: alle onderwijsgevenden
De Unesco heeft 5 oktober uitgeroepen tot World Teachers’ Day (WTD). Elk jaar wordt er stilgestaan bij een andere thema. Zo is het thema voor dit jaar Empowering teachers, building sustainable societies. Dit thema is zeer actueel voor de Surinaamse Samenleving, vooral nu een nieuw schooljaar is begonnen.
Bolin (1989) heeft teachers’ empowerment” gedefinieerd als “'investeren in leraren om actief deel te nemen in het proces van de bepaling van de doelstellingen en het beleid van de school en op professionele te beoordelen wat en hoe onderwezen moet worden”.



Dat het onder andere tot een belangrijke taak behoort van de overheid om deze investeringen te doen is er geen discussie. We zijn er allemaal hierover eens.
Vandaag 5 oktober 2015 is het eveneens belangrijk om erop te wijzen dat “teachers’ empowerment” niet alleen uitgeoefend moet worden van bovenaf. Het begint met het uitbreiden van onze eigen professionele rollen en de kleine alledaagse handelingen in onze klassensituatie, waardoor wij meer voldoening krijgen in ons werk en onze onderwijsgevende taak minder moeilijk zullen kunnen uitvoeren.

Wanneer wij als onderwijsgevenden vandaag geen blijk van waardering als enige vorm van investering van overheidszijde hebben gekregen, dan spreken wij de hoop uit dat het alsnog gebeurt.

In ieder geval neem ik vandaag de vrijmoedigheid om via dit medium alle onderwijsgevende te feliciteren met deze dag in de hoop dat er in de toekomst meer tijd besteedt zal worden aan World Teachers’ Day (WTD). Misschien kan Suriname, in verband met de opening van het schooljaar op 1 oktober, de herdenking van WTD verschuiven naar bijvoorbeeld 5 november.


Drs. Milton Top
Bron: Bolin, F. S. (1989). Empowering Leadership. Teachers College Record, 19(1), 81-96.
Advertenties