Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 272
04 Oct 2015, 23:05
foto


“Wat een dingen, deze week. Dan noemt president Buurman onze claim op Tigri vals.”
“Ik blijf het zeggen: wij hebben door verraad vanuit eigen kring dit gebied zo groot als Jamaica verspeeld.”
“Verraad uit eigen kring? Hoe bedoel je?”
“Lees dat boekje maar van oud-DefPol agent Alwien Grant. Al die af en toe-grootpraats onzerzijds over Tigri was meer om de aandacht af te leiden, maar niet om daadwerkelijk iets te doen.”
“We konden ons leger eerder inzetten tegen ongewapende burgers en in een heilloze binnenlandse broederstrijd, maar niet om de bezetter van een deel van ons grondgebied weg te jagen.”
“Ik blijf Bosje een vette pluim geven dat hij een vlooteenheid van ons op dat booreilandje van die Engelsen afstuurde en a jagi deng. Bravo Bosje!”
“Maar waarom wordt opeens weer de kwestie Tigri aan de orde gesteld?”
“Simpel, net als in het verleden. Zit je als regering klem, dan gooi je Tigri in de ring en je hoopt dat iedereen erop springt en met opgeheven vuist brult:“Kon go tik’ Tigri back, forewards never, backwards ever, of omgekeerd, en dat soort sloganisme.”
“Jaaah, dan staat het volk opeens achter jou, en het vergeet de geplunderde schatkist of corruptieschandalen en als de bui is overgewaaid, gaat Tigri weer in de ijskast.”
“Maar die gepensioneerde brigade-generaal-van-naast kan dit ook mooi op dezelfde manier gebruiken: stoere taal tegen onze pres uitkraaien, als afleidingsmanoeuvre om het volk achter zich te krijgen, want z’n regering drijft maar op één magere zetel meerderheid in hun assemblee. En die Maduro maakt hem aan de andere kant flink moeilijk.”
“Maar ik vond hem wel dapper door te zeggen: ik stuur mijn troepen naar de Venezolaanse grens.”
“Ach, typische Engelse bluf. Da yu’m luku den troepe f’a man. Echt om bang van te worden.”
“Maar wat bedoelde pres-van-naast met zijn uitspraak dat de uitspraak van Baas over Tigri de prijs van rijst niet zal veranderen?”
“Weet ik veel.”
“Volgens mij dat Baas kan tak sa a wani, maar de dingen blijven zoals ze zijn.”
“Maar dit is toch ook cultuur in ons land? Al zeg je honderd A, ik doe toch B. Zie maar het geval met die skalians: de Doe-son kan zeggen wat hij wilt, maar de skalians worden niet ontmanteld, alsdus één van de werkelijke bazen achter de schermen.”
“Dus dan is onze ferme Doe-Dot-son teruggefloten?”
“Nee mang! De bal is nu bij het OM.”
“Hij is dus tot stilstand gefloten... fjieeep, tot hier en niet verder, oh Regilio-boy. Het was mooi, je hebt leuk je best gedaan, maar ga ergens anders spelen. Hier is voor grote mensen.”
“Net zoals die weg dwars door het Peperpot natuurbos-reservaat in Commewijne. Hebben jullie die kaart met de reactie van Peperpot in de krant gelezen?”
“Ai boi, met de namen van die zogenaamde stichtingen en hun voorzitters die daar lapjes en lappen grond hebben gehad ten tijde van de regeermacht van de sultan der Stichtingen, Zijne Hatsjie Paul Perdjadjajaah Von Landboef, aangevuld en gecomplementeerd door de ‘project-wegdrager’ van plantage Mariënburg, ene Ie Sja Sjie, die intussen haastig tot een soort dementisme is verklaard door dochterlief:‘niemand moet me pappie bellen en lastig vallen, hij is opeens ziek?”
“Maar poti, die opeens zieke projectdrager heeft gronden twee keer uitgegeven en waarschijnlijk daarbij twee keer sjente gevangen.”
“Maar poti pappie mag toch geen gronden uitgeven?”
“In ons land is bij God alles mogelijk.”
“Daarom is er geen vrij domeingrond meer om huizen, scholen en ziekenhuizen te bouwen. Die moet van al die vaak eenpersoonsstichtingen teruggekocht worden.”
“Daarom is het goed dat er eindelijk een rechtsgeding komt; waarom moest dat zo lang duren? Dan kunnen we zien hoe recht ons Recht is.”
“Ja, maar laten we nou niet overgevoelig natuurbewust doen. In Nederland heeft men toentertijd ook een zesbaanssnelweg dwars door een natuurgebied in de Veluwe aangelegd.”
“Ja, maar ergens middenin heeft men een breed viaduct aangelegd, begroeid met gras en struiken, zodat dieren van de ene kant naar de andere kant kunnen lopen.”
“Plus aan beide kanten van de weg loopt er een metershoge stevige schutting met camera’s, zodat jagers, stropers en dat soort hebzuchtig en moordlustig mensenwild er niet in kan.”
“Het gaat in dezen om honderden hectaren zeer gewilde verkavelingsgrond. En die brede weg dwars door dat natuurreservaat Peperpot ontsluit de hele hap bouwgrond die aan de rivier is gelegen, net aan de overkant van de raffinaderij van Staatsolie.”
“Maar die kavels zijn toch ook via de weg langs de rivier te bereiken?”
“Ja, een smalle, bochtige, straks door de rivier weggespoelde weg? No boi, deze shortcut, breed en veel korter, en brengt je direct naar de Oost-West.”
“Wat een gedoe; we gaan dan met lede ogen moeten toezien hoe een mooi stuk natuurpark in tweeën wordt gekliefd, want, bet your life dat zulke machtige projectontwikkelaars tot in de hoogste rechterlijke en juridische kringen een sterke vinger in de pap hebben.”
“En dat beetje mooi natuurgebied met mooie vogeltjes die mooi fluiten in mooie bomen met mooie toeristen die op mooie fietsen daar mooi naar komen kijken, zal echt wel moeten wijken voor die verkavelaarsbelangen. Zo dichtbij de stad, vlakbij de rivier, boi!!”
“En als je dan nog je been stijf houdt, dan weten zulke magnaten wel middelen aan te wenden to make you an offer you can’t refuse.”
“Inderdaad! Zie maar de film naar het gelijknamig boek van Mario Puzzo, The Godfather.”
“Dat is in de film, dat gebeurt niet hier.”
“Ooow nee? Slaap lekker.”
“Vertellen jullie me dan het fijne van de zaak. Broeder Jules?”
“.......”
“Broeder Ron?”
“.......”
“Broeder Sjaak?”
“.......”
“Nou zeg, waarom willen jullie me als jongere zuiplap niets zeggen?”
“Wij willen nog lang leven en zuipen en willen liever geen lading lood te slikken krijgen, zoals die ene meneer jaren terug op het terras van de uitgaansgelegenheid De Top, of De Naald of was het De Punt?”
“Ooow jaah, hij zou een boekje opendoen over onfrisse transacties bij een bank.”
“Ik geloof mijn oren niet.”
“Blijf maar eten, drinken, feesten en klagen.”
“Heb je niet gehoord dat een zogenaamde ondernemer in het Bigi Pan beschermd gebied doodleuk afgravingen pleegt, met een legale concessie van de vorige minister, maar dat de politie de man niet echt kan stoppen, omdat ze geen zeewaardige boot hebben?”
“Hoe is dat mogelijk!”
“En er stond in de krant dat er ook flink met staatsgelden gestoeid wordt bij de Stichting Bos en Bostoezicht of hoe dat djoteh-ding heet.”
“Ach, ook die daar hebben niets fout gedaan; je ziet toch hoeveel rondhout er in één keer geëxporteerd wordt, zodanig dat een deel in diep water voor de kust ingeladen moest worden, anders a boto no ben mang psa Lichtschip vanwege diepgang.”
“Ai Sranan, wat houden nationale en internationale plunderaars van je! En daarom zijn sommigen boos op de uitspraken van de scheidende Amerikaanse ambassadeur.”
“Ik heb al die artikelen met z’n uitspraken op Sternieuws herlezen; de man heeft niets anders dan de naakte en keiharde waarheid gezegd over het afgelopen beleid en beleidslijnen voor het huidige beleid gegeven. Hij heeft echt geen onware of beledigende dingen gezegd.”
“Ha, jij bent natuurlijk een Yankee-vriendje, want je verdient aan hen bij de bouw van hun super-ambassade.”
“En die nieuwe stroomtarieven zijn nog steeds niet bekend.”
“Jullie wachten en klagen? Ik heb mijn elektra-torie tot eind van het jaar geregeld.”
“Hoe dan?”
“Stel ik verbruik maandelijks 150 kwh, wel, sinds 15 augustus heb ik 100 kwh extra doorgegeven en er met het oude tarief voor betaald. Als 15 oktober de nieuwe tarieven ingaan, heb ik dus 300 kwh extra stroom volgens het oude tarief betaald. Vanaf 15 oktober bezuinig ik zogenaamd en geef ik 75 kwh minder dan die 150 op tegen het nieuwe tarief, totdat ik weer op mijn echte meterstand ben. Maar dan heb ik me al ingesteld op het nieuwe tarief.”
“Jakkes, waarom heb je ons dat niet verteld?”
“Dan zou de hele stad het weten en dan zou het zijn opgevallen. Koppie-koppie gebruiken en niet blèren en klagen. Proost”

Rappa
Advertenties