President Obama verklaart noodtoestand in South Carolina
04 Oct 2015, 09:47
foto
Joaquin heeft zich ontwikkeld tot een categorie 4 orkaan en zorgt voor veel overlast aan de oostkust van Amerika. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de noodtoestand in South-Carolina afgekondigd, met het oog op hevige regenval die tot meer overstromingen zal leiden in vele delen van de oostkust. Voor een groot deel van de week heeft het geregend. Orkaan Joaquin zal de situatie naar verwachting nog erger maken.

De derde orkaan van het Atlantisch seizoen herwint aan kracht en vertrekt met windsnelheden van 250 km per uur uit de Bahama’s. Joaquin is een categorie 4 orkaan op een schaal van 5.

De orkaan zal naar verwachting het oosten van de Verenigde Staten niet raken, maar zorgt wel voor zware regenval met name in South Carolina. De Amerikaanse Nationale weerautoriteiten zeggen dat delen van de staat meer dan 38 centimeter regen kan krijgen vanavond. In het historische centrum van de stad Charleston, zijn veel straten afgesloten en zijn zandzakken opgestapeld om overstromingen buiten de gebouwen te houden.

"Waar we normaal gesproken te maken hebben met overstromingen voor een paar uur, hebben we ze nu al dagen, '' zegt de politiechef van Charleston, Greg Mullen. De door president Obama verklaarde noodsituatie betekent dat staats- en lokale overheden federale hulp kunnen ontvangen om om te gaan met de overstromingen.
Sinds donderdag wordt het vrachtschip, El Faro, vermist nadat hij op het pad van orkaan Joaquin kwam toen deze uit de Bahama’s vertrok. Reddingsteams zoeken naar het schip en zijn 33-koppige bemanning. Gisteren hebben ze een reddingsboei gevonden, waarvan ze denken dat zij toebehoort aan het schip.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April