President Granger noemt claim Tigri-gebied 'vals'
04 Oct 2015, 02:12
foto
President David Granger van Guyana heeft de claim van Suriname op het Tigri-gebied 'vals' genoemd.


President David Granger van buurland Guyana is niet te spreken over de vordering die president Desi Bouterse in zijn jaarrede over het Tigri-gebied heeft gemaakt. Het Guyanese staatshoofd noemt de claim van Suriname “vals”.

Op een persconferentie, de eerste sinds zijn uitverkiezing, zei Granger dat de kwestie van Suriname niet nieuw is. “Zoals u weet, maakte Suriname aanspraak op een deel van onze zeeruimte. De nationale rechter besliste in het voordeel van Guyana.” Hij vervolgde en zei: “Suriname eist nog steeds de Corantijnrivier op en dat is nog steeds een kwestie van controverse, omdat er nooit een verdrag was waarin die grens tussen Guyana en Suriname is afgebakend."

In zijn jaarrede op 30 september heeft president Desi Bouterse gezegd dat de regering de kwestie van het Tigri-gebied weer op haar agenda zal plaatsen. Het is de eerste keer na jaren dat de overheid deze kwestie opnieuw serieus wil aanpakken. In 1998 tijdens regering Wijdenbosch/Radhakishun heeft Suriname de laatste serieuze poging gedaan om deze kwestie en andere grensproblemen met Guyana aan te kaarten. Guyana had de Canadese CGX toestemming gegeven om voor de kust van Suriname te zoeken naar olie. Suriname heeft toen ingegrepen en is de maatschappij gesommeerd het gebied te verlaten.

Sinds de jaren zestig houdt Guyana een deel van het grondgebied in het zuidwesten van Suriname bezet en voert hij er beheersdaden op uit, memoreerde president Bouterse. Zijn Guyanese ambtgenoot zegt dat Suriname het Tigri-gebied opeist dat grote minerale rijkdommen bevat. “Het gebied is groter dan Jamaica. Deze claim is vals. We hebben in het verleden maatregelen getroffen om onze territoriale integriteit te beschermen en dat zullen we blijven doen,” stelt Granger. Hij zegt dat hij kennis heeft genomen van de uitspraken van Bouterse, maar wat hem betreft “het zal de prijs van rijst niet veranderen.”

Hij voegt eraan toe dat hij opheldering over deze kwestie zal vragen. De minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, is gisteren teruggekeerd van zijn buitenlandse bilaterale gesprekken. Granger zal naar verwachting vandaag een ontmoeting hebben met Greenidge om over de kwestie Tigri te praten. Het staatshoofd zegt dat de kwestie er één is die heel ondoorzichtig lijkt en noodzaakt om verduidelijking.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April