Hof’s beleidsplannen met kunst- & vliegwerk
04 Oct 2015, 11:41
foto
Hof van Justitie (vlnr) rechters: Dinesh Sewrattan, Iwan Rasoelbaks (wnd Hofpresident) en Suzanne Chu. (Foto Ranu Abhelakh)


De wettelijke opdracht en verantwoordelijkheid van het Hof van Justitie (HvJ) staan haaks op de huidige inrichting van de organisatie. “Waardoor het beleid van het Hof in dit kader aan slagvaardigheid inboet, met alle gevolgen van dien voor de geregelde afdoening van alle rechtsgedingen,” zegt waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks. “Het roer dient drastisch omgegooid te worden,” om inhoud te geven aan de opdracht en verantwoordelijkheid.

Rasoelbaks heeft vrijdag tijdens de opening van het zittingsjaar 2015-2016, een uiteenzetting gegeven van de beleidsplannen. “Ik klaag niet, ik geef alleen maar aan,” stelde hij herhaaldelijk tijdens zijn uitleg over de financiële problemen, de roep om verzelfstandiging en de werkdruk en –omstandigheden. Het Hof zit niet bij de pakken neer en probeert de zaak draaiende te houden. Met kunst- en vliegwerk is de eigen aansturing van de interne organisatie ter hand genomen. Zo worden het komende jaar rechters belast met specifieke beleidsportefeuilles, zoals management, gender & familie-onderwerpen, logistieke voorzieningen of tuchtrecht. Er komt een klachtenaanspreekpunt voor rechtzoekenden en advocaten. Verder regelmatig overleg met griffiehoofden en besprekingen tussen straf- en civiele rechters.

Het Hof zal ook doorgaan om de snelheid voor vonnisafgifte te verbeteren. Civiele zaken worden geordend en er komt verbetering van de snelheid voor behandelneming. Het voornemen is ook om nu zelf de aanzegging voor appelaantekening te doen. Dit eerst in kort gedingen, echtscheidings- en familiezaken, gevolgd door handelszaken, “om stagnatie van de appelbehandeling te voorkomen”.

Beleidsplannen met prijskaartje
Om de rechtsverlening te garanderen, vlotter, efficiënter en onafhankelijk te houden, heeft het HvJ een beleidsdocument ingediend met een prijskaartje. Oude plannen uit voorgaande jaren zijn weer neergepend. Als de regering het geld vrijmaakt, wil het Hof de opleiding voor rechters (RIO & RAIO), griffiers, deurwaarders en schrijfjuristen, opstarten. Opleidingen en trainingen voortzetten voor huidige rechters en zelfs gaan naar een permanente opleiding. Op de agenda staat wederom het ICT-plan: eigen website, documentbeheerssysteem en een uitsprakendatabank. Ook het verzelfstandigingsplan is terug op het lijstje.

Rasoelbaks hoopt dat er op termijn verandering komt en het hof over een eigen kas kan beschikken. “Voorts dat de rechterlijke organisatie equipped gemaakt wordt om een goed beheer te hebben van en verantwoording af te leggen over de aanwending van financiële middelen voor de bedrijfsvoering. Een gelijkgericht denken en besluitvorming van de executieve macht is hierbij van eminent belang.

Efficiënte staatsmacht
De Hofpresident heeft aangegeven dat er bijzondere rechtscolleges worden opgezet. “Te beginnen met het advocatentuchtcollege, waar de noodzaak het hoogst is en daarna de Raden van Beroep voor de belastingen en het opzetten van opleidingen in dat kader.” De beleidsplannen gaan ook over globalisatie middels het internationaal recht, groei naar de Caribbean Court of Justice, implementatie van de bestuurs- en arbeidsrechtspraak en decentralisatie van de rechtspraak. Ook bestaat de wenselijkheid voor de instelling van meervoudige kamers ter zake bepaalde misdrijven.

De plannen, committering en voortvarende aanpak en “bij een vlotte beschikbaarheid van financiële middelen is de verwachting dat de rechterlijke macht de eerstkomende vijf jaren zal uitgroeien tot een efficiënter functionerende staatsmacht.” Rasoelbaks denkt dat zijn organisatie dan een wezenlijke bijdrage kan leveren aan “het gelijkelijk garanderen van welvaart en welzijn voor de natie en in het bijzonder voor de burgers van dit land.”
Advertenties