'Duurzame ontwikkeling, meer dan regeringsverklaring'
04 Oct 2015, 07:54
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


De regeringsverklaring was slechts een formaliteit en heeft de hoofdlijnen van het te voeren beleid aangegeven voor de komende jaren. Het volk heeft geen enkele garantie dat die hoofdlijnen daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Immers, plannen op papier hebben we voldoende. Om de huidige onduidelijkheid, onzekerheid en het groeiende wantrouwen in de regering weg te werken, zal deskundigheid gebundeld moeten worden en brede betrokkenheid gevraagd worden. Er zal meer daadkracht moeten worden getoond en minder moeten worden gesproken.

Dit zegt Krishna Hussainali-Mathoera (VHP) aan Starnieuws. Zij merkt op dat er heel wat voorbeelden zijn waarin de voornemens van de regering zijn aangegeven. Als goede voorbeelden somt ze op de regeringsverklaring 2010-2015 Kruispunt, Samen naar betere tijden , en het bijkans 275 pagina’s tellend Ontwikkelingsplan 2012-2016, Suriname in Transformatie. "De hele transformatie heeft ons niet verder gebracht. De realiteit van de dag wordt overheerst door onvoldoende transparantie in de financiële situatie, verminderde inkomsten, achterstand in betalingen, geen budgettaire discipline, een onbetaalbaar sociaal beleid, dreigend verlies van banen en technische expertise in de landbouw en mijnbouwsector, beperkt werkaanbod voor lokaal ondernemerschap, corruptieschandalen en een nog logger en inefficiënt Overheidsapparaat," stelt Mathoera.

Sturing nodig bij realisatie
Het Assembleelid vindt dat er al genoeg geuit is in al de verklaringen die er tot heden zijn afgelegd. Sociale partners en maatschappelijke groeperingen zullen samen met de regering de gepresenteerde hoofdlijnen van het regeringsbeleid verder moeten uitwerken in een goed samenhangend, breed gedragen, concreet, integraal strategisch plan. In de regeringsverklaring noemt de president de agrarische sector, de dienstensector, de mijnbouw, de industrie etc. "Met onze huidige uitvoeringscapaciteit zullen we onmogelijk alle sectoren tegelijk kunnen ontwikkelen. Verder wordt een waslijst van prioriteiten gepresenteerd, waarvan de helft niet uitgevoerd kan worden vanwege vage uitvoeringsmodaliteiten. Duidelijke keuze voor een concrete ontwikkelingsrichting is essentieel."

Een goed plan, welke de basis vormt van een duurzame ontwikkeling moet volgens Mathoera vertaald worden in beleidsplannen met doelen en strategieën voor de diverse ministeries. "De huidige werkwijze, waarbij ministers hun eigen 'winkel' draaien en zich bezighouden met de waan van de dag, zal ons als land niet verheffen. Realisering van beleidsdoelen door meer interdepartementale afstemming en samenwerking en tegelijkertijd oplossen van actuele en dringende problemen, zullen leidend moeten zijn bij de sturing van ministeries."

Daadkrachtig leiderschap
De samenhang en de koers moeten bewaakt en afgedwongen worden door sterk en daadkrachtig leiderschap, vindt de volksvertegenwoordiger. "Leiderschap, dat vertrouwen uitstraalt, vertrouwen wint en vertrouwen versterkt door haar daden en daardoor daadwerkelijk nationale eenheid bewerkstelligt. Alleen dan kan de totale samenleving gemobiliseerd worden om de gekozen koers op te volgen. Niet leiderschap, dat in de afgelopen vijf jaren is gedemonstreerd van alles gedogen en alles maar goedpraten."

Uiteindelijk moet de samenleving verantwoording van het gevoerde beleid opeisen, vindt Mathoera. "Dat wat in de afgelopen jaren is gebeurd, mag niet herhaald worden. Daarvoor is de schade te groot en de risico’s immens. De trend, die nu al gedemonstreerd wordt, waarbij de regering niet ingaat op gestelde vragen, moet stoppen. De 'good news' show, die voor de verkiezing is opgevoerd zal maar eenmaal slagen. Waar is de groots aangekondigde transparantie? Geen verantwoording aflegging is een grove miskenning van het volk van Suriname, dat juist zijn vertrouwen heeft gegeven aan de regering en grote verwachtingen heeft," benadrukt het Assembleelid.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April