Fifa-sponsors willen vertrek Sepp Blatter
03 Oct 2015, 22:42
foto
Sepp Blatter ziet zich nu ook niet meer gesteund door de sponsors van de Fifa. (Foto: Getty)


Fifa-voorzitter Sepp Blatter zal niet aftreden, ondanks de roep van de grote sponsors Coca-Cola, Visa, Budweiser en McDonald’s dat de Fifa-baas onmiddellijk moet gaan. De vier hebben elk een verklaring uitgegeven waarin ze zeggen dat Blatter ontslag moet nemen nu er een Zwitserse strafprocedure tegen hem is geopend.

Coca-Cola die de eerste stap nam, zei: "Elke dag die voorbij gaat bezoedelt het imago en de reputatie van de Fifa." McDonald’s stelt dat het vertrek van Blatter “in het beste belang van het spel" zal zijn.

Zwitserse openbare aanklagers hebben vorige week een strafonderzoek gestart naar de handel en wandel van de 79-jarige bij het wereld voetbalbestuursorgaan. Blatter zou volgens hen een contract hebben getekend dat nadelig is voor de Fifa. Hij zou ook een onzuivere betaling hebben gedaan naar Uefa-voorzitter Michel Platini. Blatter ontkent alle aantijgingen.

In een verklaring die is uitgegeven door zijn advocaten, zegt Blatter dat zijn ontslag nu niet in het beste belang van de Fifa zou zijn, noch zou het, het hervormingsproces ten goede komen. Budweiser's moederbedrijf, AB InBev, zegt dat hij Blatter beschouwt als “een obstakel in het hervormingsproces", terwijl Visa vindt dat "het belang van de Fifa en de sport het beste gediend zijn " als Blatter, die de Zwitserse nationaliteit heeft, onmiddellijk zou aftreden.

De jongste ontwikkelingen worden gezien als een ‘game-changer’. Het hoofd van de Voetbal Associatie, Greg Dyke, zegt dat het nu niet meer uitmaakt wat Blatter zegt. “Als de mensen die betalen voor de Fifa, een verandering willen, zullen ze die verandering krijgen. Voor degenen onder ons die fundamentele verandering willen, is dit goed nieuws.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April