Ex-president Lula getuigt in kwestie Petrobras
03 Oct 2015, 16:14
foto
Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië zal getuigen in het corruptieschandaal bij Petrobras. (Foto: AFP)


Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië zal als getuige worden gehoord in het corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Een woordvoerder van het Hooggerechtshof benadrukt dat Lula was opgeroepen als getuige en dat hij niet valt onder het onderzoek.

Braziliaanse aanklagers die het corruptieschandaal onderzoeken zullen worden toegestaan om de ex-president te horen. Het hoogste rechtbank heeft dat bepaald. De politie zegt dat ze wil uitvinden of Lula heeft geprofiteerd van de Petrobras-regeling.

Ook andere leden van de regerende Arbeiderspartij zullen worden ondervraagd.
De aanklagers zeggen dat bedrijven Petrobras-functionarissen hebben omgekocht om contracten veilig te stellen. Een deel van het geld is volgens hen geven aan politici van de Arbeiderspartij.

Het schandaal is het grootste in de geschiedenis van Brazilië waarbij toppolitici worden beschuldigd van het aannemen van steekpenningen.Onder de gearresteerden in deze kwestie zijn de voormalige stafchef van Lula, Joss Dirceu en de voormalige penningmeester van de Arbeiderspartij, Joao Vaccari.

Dilma Rousseff, de opvolger van Lula, die leiding gaf aan Petrobras gedurende de periode dat een groot deel van de corruptie zou hebben plaatsgevonden, is vrijgesproken van enige betrokkenheid.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April