Gandhi’s filosofie over vrede en geweldloosheid nodig
02 Oct 2015, 22:52
foto
AlphaMax Academy-studenten poseren met India's ambassadeur en Surinaamse autoriteiten, na de bloemenhulde bij het Gandhi standbeeld. (Foto: Indiase Ambassade)


De ambassade van India in Paramaribo heeft vrijdag de Internationale Dag van de Vrede en Geweldloosheid herdacht. Kijkend naar de wereld van vandaag, overspoeld door conflicten en geweld, is het nodig om stil te staan bij Mahatma Gandhi’s filosofie over vrede en geweldloosheid, gaf ambassadeur Subashini Murugesan aan. “Mahatma Gandhi’s naam overstijgt de grenzen van ras, religie en nationale staten en verschijnt als de profetische stem van de 21e eeuw.”

De internationale dag valt samen met de geboortedag van Gandhi op 2 oktober. Volgens de ambassadeur wordt Gandhi op deze dag, in alle hoeken van de wereld herinnerd voor zijn gepassioneerde vasthoudendheid aan de toepassing van geweldloosheid en menselijkheid als het hoogste goed. Samen met Surinaamse autoriteiten en scholieren is een bloemenhulde bij het standbeeld van Mahatma Gandhi aan de Knuffelsgracht gebracht. Murugesan vroeg de aanwezigen om na te denken over de relevantie van Gandhi in de hedendaagse alles overheersende, materialistische, agnostisch en consumptieve cultuur.

De diplomaat haalde de Dalai Lama aan, die eerder zei: er is een grote strijd gaande vandaag tussen vrede en oorlog, het geestelijke en materialisme, tussen democratie en totalitarisme. “Om deze grote conflicten te overwinnen zal het gewone volk in deze moderne tijd de ‘Gandhian’ filosofie over vrede en geweldloosheid nodig hebben.” Volgens Murugesan spreekt het boekdelen dat wereldleiders die de mensenrechten en burgerlijke vrijheden prediken, zoals Nelson Mandela, de Dalai Lama, Desmond Tutu en Martin Luther King sterk beïnvloed zijn geweest door deze zelfde filosofie.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ging tijdens zijn toespraak in op de goede samenwerking tussen Suriname en India. Hij typeerde Gandhi als een wereldleider die vocht tegen apartheid, geen discriminatie kende en het volk opriep te koesteren wat goed was en het slechte na te laten. "Aan deze denkbeelden van Mahatma Gandhi kunnen wij ons reflecteren en die zijn daarom ook vastgelegd in de Surinaamse geschiedenisboeken." Hij gaf de verzekering dat zijn ministerie het Gandhi standbeeld zal onderhouden. Naast de onderwijsminister waren ook aanwezig andere Surinaamse autoriteiten zoals first lady Ingrid Bouterse-Waldring, OW-minister Siegfried Wolff, ambassadeur Albert Ramdin en VHP-voorzitter Chan Santokhi. Evenals leden van het Korps Diplomatiek en studenten van de AlphaMax Academy.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April