Zaakgelastigde VS ontboden door Buitenlandse Zaken
02 Oct 2015, 21:08
foto


De minister van Buitenlandse Zaken ad interim, Gillmore Hoefdraad, heeft de chargé d’affaires van de Verenigde Staten (VS) Valerie Belon, ontboden. Tijdens het kort onderhoud heeft Hoefdraad namens de regering zijn ernstige bezorgdheid geuit over de recente uitspraken van de recent vertrokken ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Jay Anania.

De regering veroordeelt in sterke bewoordingen de uitlatingen van Anania over het Surinaams investerings- en economisch beleid alsmede die met betrekking tot het justitieel onderzoek over Dino Bouterse. De uitspraken van de ambassadeur in de media druisen in tegen internationale gebruiken van diplomatie en diplomatiek handelen en passen niet in het interstatelijke verkeer. Dit meldt het ministerie in een persbericht.

De minister deelde het regeringsstandpunt mee dat de uitlatingen van ambassadeur Anania zoals verschenen in de media, een inbreuk plegen op de nationale soevereiniteit van de Republiek Suriname.
De bewindsman heeft de zaakgelastigde om verduidelijking gevraagd of de door de voormalige ambassadeur gedane uitspraken het officiële standpunt van de regering van de Verenigde Staten vertegenwoordigen.

Volgens de minister zijn de gedane uitspraken niet in overeenstemming met het internationale principe van wederzijds respect. Hoefdraad zei dat de uitlatingen van de voormalige ambassadeur, Jay Anania, niet bevorderlijk zijn voor de relatie tussen de Republiek Suriname en de Verenigde staten van Amerika.
Advertenties